Zeleň

Největší zakázka na údržbu zeleně v ČR aneb jde to i lépe a levněji

Zastupitelstvo a rada Prahy 6 měly letos před sebou důležité rozhodování – otázku, kdo se bude starat během dalších let o údržbu zeleně a komunikací. Možná se to nezdá, ale jde o suverénně největší výdaj Prahy 6 – bezmála půl miliardy korun. Upozorňovali jsme na to, že stávající model, kdy se o zelené plochy a chodníky ve svěřené správě městské části stará jediné konsorcium, má zásadní nevýhody. V první řadě cenu – jiné městské části totiž platí za údržbu zeleně (v jednotkových cenách) až třikrát méně, než šestka.

Zelení proto navrhli rozdělit Prahu 6 na několik lokálních oblastí, které by se soutěžily zvlášť. S naším stanoviskem se ztotožnil Kontrolní výbor a několik koaličních zastupitelů a podpořilo ho i několik expertů v oblasti péče o zeleň anebo veřejných zakázek. Zastupitelstvo městské části přesto nejtěsnější možnou většinou schválilo návrh pana starosty, aby se půlmiliardová zakázka soutěžila jako jeden celek. Že tento postup znesnadní soutěž pro menší nebo středně velké uchazeče, je zřejmé.

Povede tento postup ke snížení cen anebo alespoň k jejich udržení na stávající úrovni? Stěží. Až v budoucnu od Prahy 6 uslyšíte, že je třeba vzhledem k poklesu různých příjmů začít škrtat, vzpomeňte si na to.