nápad pro šestku

Nápad pro Šestku – nejasný osud úspěšného participačního projektu

Veřejností oblíbený projekt participativního rozpočtování Nápad pro Šestku, ve kterém vy sami rozhodujete, kam investovat každý rok 5 milionů korun, po čtyřech úspěšných ročnících letos pokračovat nebude. V roce 2022 má být nahrazen hlasováním v rámci škol, kde si budou žáci vylepšovat školní budovy a pozemky. Komunitní rozvoj škol vítáme, Nápad pro Šestku kvůli tomu ale končit nemusí!

Zelení náhradu původního Nápadu pro Šestku za školskou participaci jednoznačně odmítají, jelikož dochází k opuštění původní myšlenky, tj. zapojení veřejnosti do rozhodování o podobě veřejného prostoru na Praze 6. Pravidla podle nás lze nastavit tak, aby Nápad pro Šestku pokračoval v nezměněné podobě. Vylepšování škol a Nápad pro Šestku spolu nijak nesouvisí a projekty mohou běžet vedle sebe.

Pro pokračování Nápadu pro Šestku v dosavadní podobě se 14. 12. 2021 vyjádřil rovněž Výbor pro otevřenost, média a participaci (VOMP), kde zasedá zastupitel za Zelené Pavel Weber. Zápis z jednání VOMP je k dispozici zde.

Zastupitelstvo však na svém zasedání 17. 12. 2021 odmítlo projednat návrh Zelených, aby Nápad pro Šestku ve stávající podobě pokračoval . Chtěli jsme, aby radnice agendu participace naopak posílila jako moderní nástroj řízení zaváděný po celé republice. Úřad si oprávněně stěžuje, že jediná úřednice na participaci pro 100tisícovou městkou část nestačí, s čímž souhlasíme. Proto jsme také navrhli v usnesení personální posílení. I toto bylo odmítnuto a jasně se ukázalo, že politická vůle podporovat participaci koalici prostě chybí, a to v rozporu s vlastním programovým prohlášením.

Pavel Weber ve svých vystoupeních na jednáních VOMP a zastupitelstva předložil následující argumenty:

• Předložený koncept participace na školách nepředstavuje pokračování Nápadu pro Šestku, ani jeho rozvíjení na základě zkušeností nabraných za čtyři uplynulé ročníky.
  • U veřejnosti je tento projekt velmi populární, vznikají díky němu nová místa pro komunitní život a nutí občany se zapojit do veřejného dění.
  • Programové prohlášení současné koalice obsahuje pokračování v Nápadu pro Šestku v jeho stávající koncepci.
  • Jednalo by se už o druhý zrušený ročník za toto volební období, již v roce 2020 byla pauza, která nebyla nijak využita pro případnou reformu celé koncepce.
  • Je třeba zlepšit komunikaci mezi úřadem a navrhovateli.  Sám úřad vybírá projekty, které pustí do hlasování. Nemůžeme si pak stěžovat, že nejdou projekty realizovat.
  • Problém s organizací stávající koncepce Nápadu pro Šestku leží dlouhodobě v neadekvátním personálním zabezpečení agendy participace na Úřadu městské části. Nerušme projekt z důvodu, že ho úřad nezvládá.
  • Do realizaci vítězných nápadů je možné zapojit externí firmy, což by odlehčilo úřadu.
  • Projekt participace na školách je zajímavý, ale nedostatečně propracovaný. Doporučujeme realizovat zatím pilotní verzi na školách s menšími finančními náklady.

Projekt Nápad pro Šestku se konal v letech 2017, 2018, 2019 a 2021. Vzešlo z něho 44 vítězných nápadů, z nichž 23 bylo plně dokončeno. Informace o aktuálním stavu realizace jednotlivých nápadů můžete dohledat zde. V roce 2020 byl projekt na rok přerušen, což bylo ze strany radnice odůvodňeno jako čas na dokončení realizace vítězných nápadů a zhodnocení fungování projektu (stejné argumenty používá starosta Kolář i pro současné nahrazení Nápadu pro Šestku participací ve školách). V roce 2021 projekt však pokračoval v nezměněné podobě.