Kulaťák1

Vítězné náměstí je zase blíž své nové podobě

Již drahně let Zelení usilují o to, aby se Vítězné náměstí stalo opravdovým náměstím, ne jen dopravní křižovatkou. Na základě naší inicializace byla roku 2018 dokončena mezinárodní dopravně-urbanistická soutěž na podobu Kulaťáku, v níž zvítězil návrh studia Pavel Hnilička Architekti. Ten počítá s roztažením středové plochy zhruba do úrovně současného kruhového objezdu a s jejím zpřístupněním pro chodce.

Vítězný návrh z architektonické soutěže byl nyní dále rozpracován do podoby koncepční studie, která prošla posouzením v zastupitelstvu Prahy 6. Celé myšlence, aby se z Kulaťáku stalo náměstí pro lidi, ovšem začíná házet klacky pod nohy současná radniční koalice. Ta totiž prosazuje myšlenku podchodu mezi stávající stanicí metra a vyústěním Dejvické ulice. Tento podchod je z technického hlediska realizovatelný, nicméně vytváří řešení z minulého století – tedy myšlenku, že chodci mají jít pod zem, aby uvolnili místo autům. A s odhadovanou cenou 345 milionů jde o dost drahý špás…