Jsou podle vás Trhy na Kulaťáku stále ještě farmářské?

Kulaťák se změní, trhy nejspíš ne

Za deset let své existence se trhy na Vítězném náměstí staly pevnou stálicí sobotního programu mnoha obyvatel Prahy 6. To, že se od původního konceptu prodeje farmářských potravin čím dál více posouvají směrem k streetfoodu, mnoha návštěvníkům vyhovuje a naopak některé možná odrazuje. Jisté každopádně je, že se žádná radikální změna ohledně způsobu konání trhů nechystá – radniční koalice totiž ve velkém předstihu a bez výběrového řízení prodloužila smlouvu s jejich provozovatelem o dalších 4 roky, a to bez ohledu na to, že po započtení všech okolností je pronájem pro městskou část méně výhodný než dříve. Co však není zcela jisté, je otázka, kde přesně se budou trhy v budoucnu konat. Travnaté plochy mezi náměstím a Šolínovou ulicí jsou totiž určeny k zástavbě a vlastník pozemků, VŠCHT, připravuje jejich prodej developerské skupině Penta. Zeleným se podařilo vyvolat urbanistickou soutěž na novou podobu Kulaťáku, podle níž by se měly trhy přesouvat do středu náměstí. Otazníky nad tím, jestli je developerská výstavba v centrální části Prahy 6 žádoucí, anebo jestli by na pozemcích neměla spíš vzniknout veřejná stavba, tím ale nemizí.

Petr Píša, zastupitel za Stranu zelených

Vaše 6, červenec 2020