penta3-compressor

Penta získala pozemek na Vítězném náměstí o 80 milionů levněji. Na oplátku teď platí předvolební mejdan Prahy 6

Zelení z Prahy 6 upozorňují na podezřelé okolnosti spojené se Společenským večerem Prahy 6, který se koná 7. září. Uzavřenou akci pro místní politiky, úředníky a podnikatele sponzoruje částkou 500 tisíc korun firma ze skupiny Penta, která od koalice TOP 09, STAN, ANO a KDU-ČSL získala před několika měsíci pozemek za nízkou cenu.

Z celkových nákladů 2,3 milionu korun hradí městská část Praha 6 přibližně 1,5 milionu, dalších 785 000 získala od několika subjektů formou sponzorského daru. Strana zelených upozorňuje na sponzorský dar ve výši 500 000 korun, který městské části v souvislosti s konáním společenského večera věnovala společnost Vítězné náměstí, s. r. o. Tato firma byla totiž s radnicí Prahy 6 v několikaletém soudním sporu ohledně chybějící úhrady za věcné břemeno k pozemku na dejvickém Kulaťáku, kde byla původně plánována stavba tzv. Ledního medvěda. Soudní spory skončily loni dohodou mezi radnicí a investorem. Jejich součástí byl prodej pozemku, dosud ve vlastnictví městské části, investorovi.

„Podporovali jsme obecný rámec dohody, nicméně jsme nemohli souhlasit s cenou, za kterou byl prodej proveden. Na předmětný pozemek byly totiž vypracovány hned tři znalecké posudky, které se lišily o více než 80 milionů korun. Radnice se přitom rozhodla k prodeji za nejnižší cenu a během celé kauzy vyvinula enormní úsilí pro to, aby za prodej utržila co nejméně peněz,“ uvádí Petr Píša, zastupitel Prahy 6.

Skupina Penta a její dceřiné společnosti byly v uplynulých letech spojovány s několika kauzami v Praze 6. Od radnice (koalice TOP 09, ANO, STAN a KDU-ČSL) získala strategický pozemek při ulici Na Marně v blízkosti areálu bubenečské Chittussiho nemocnice, od městské firmy SNEO kupuje pozemek pro stavbu bytového areálu Na Dračkách a spekuluje se i o jejím zájmu o pozemek při ulici Na Špitálce s výhledem na Pražský hrad. Na úrovni hlavního města si vymohla mimo jiné změnu územního plánu v oblasti Masarykova nádraží, která umožní razantně zvýšit zastavěnost území.

„Usilujeme o to, aby jednání města a městské části s developery bylo vždy otevřené a transparentní. Důležité je, aby radnice prosazovala veřejný zájem s ohledem na nejbližší okolí plánované výstavby – investor se má podle nás například podílet na nákladech spojených s nutným vybudováním veřejné infrastruktury. Situace, kdy investor namísto toho podporuje uzavřený večírek pro politiky a úředníky, je pro nás nepřijatelná,“ uvádí Pavel Weber, spolupředseda Zelených v Praze 6 a místopředseda Komise pro otevřenou radnici.

Kontakty:

Petr Píša 603 114 577 petr.pisa@zeleni.cz