Slibovali park, navrhují byty

Před pěti lety to bylo jedno z předvolebních hesel, kterým ODS na Praze 6 lákala hlasy voličů: Vytvoříme na Praze 6 nový park, srovnatelný se Stromovkou. A když ODS vzápětí vyhrála volby, tak si vytvoření parku ve Veleslavíně dala i do programového prohlášení.

Jenže nyní, později, je všechno jinak a místo plánovaného parku městská část prosazuje pravý opak: na žádost developerů navrhla, aby se změnil územní plán tak, aby zde mohli postavit bytový komplex s obchody. Návrh má na svém říjnovém jednání projednat zastupitelstvo hlavního města.Pětihektarový pozemek, jehož srdce tvoří bývalé Strnadovo zahradnictví, stojí v blízkosti právě budované stanice metra Červený vrch. Pro developery je to tak  lukrativní adresa.

Pod tehdejšími sliby byl podepsán nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Ten odmítá, že by šlo jen o plané sliby, které měly přilákat voliče. Plány podle něj zhatilo to, že se městu nepodařilo získat pozemky. „Bohužel představy vlastníků tuto ambici změnily,“ uvádí Chalupa, který stál osm let v čele Prahy 6. Většinu pozemků totiž vlastní soukromé společnosti, které je prý městské části odmítly prodat.

Jenže snahy radnice zřejmě nebyly tak velké. Jedním z vlastníků pozemků je společnost Alberga, která je již od roku 2003 v konkurzu. Její konkurzní správce Jaroslav Smetana ale to, že by Praha 6 měla zájem o odkoupení pozemku, popírá. „V roce 2003, kdy jsem ten konkurz získal, jsem kvůli tomu šel na úřad Prahy 6. A už tehdy mi tam říkali, že je tam plánovaná smíšená zóna, tedy se zástavbou,“ říká Smetana, podle něhož jej radnice nikdy neoslovila, že by o pozemky měla zájem.

Dvěma největšími vlastníky jsou společnosti Oakdale a Eleganta. Právě ty dvě na      pozemku plánují výstavbu. „Vím, že pan Chalupa měl zájem stavět tam park. Ale žádné jednání o odkoupení pozemků neproběhlo,“ říká člen představenstva obou společností      Emil Vrana. O konkrétních plánech či dalších podrobnostech se ale odmítá bavit. „Už v těch firmách nepůsobím a mám klauzuli o mlčenlivosti,“ dodal. Jeho jméno však dále figuruje v obchodním rejstříku.

Proti zástavbě dlouhodobě protestuje sdružení Praha 6 ztrácí tvář. „Nám nevadí, že vlastník pozemků má nějaké záměry. Ale je špatně, jak k tomu přistupuje městská část,“ říká mluvčí iniciativy Anna Matoušková. A poukazuje nejen na nenaplněné sliby, ale i na to, že v těsném sousedství zahradnictví jsou pozemky bývalé teplárny, které jsou v územním plánu vyčleněny na bytovou výstavbu. Na nich je sice stará ekologická zátěž, ale podle Matouškové mohlo město požádat o dotace na odstranění ekologických škod. „To je přesně ten typ projektů, které unie podporuje,“ tvrdí Matoušková. A argumenty radnice, že přece nemohou vlastníka nutit, jak má svůj pozemek využívat, odmítá. „Mohli ho motivovat tím, že mají zájem na sanaci těch škod,“ říká. Radnice Prahy 6 se hájí i tím, že bývalé Strnadovo zahradnictví jako zelená plocha vlastně už jen vypadá. „To není klasická zeleň, to tak vypadá jen z letadla. Zahradnictví to bylo před padesáti lety a nyní jsou tam slumy, bezdomovci, skládky odpadků,“ argumentuje vedoucí odboru územního rozvoje Prahy 6 Bohumil Beránek.

To, zda je území bezcenné či naopak, by mohla zhodnotit takzvaná SEA – posouzení vlivů na životní prostředí. „SEA by měla vyhodnotit to území v širších souvislostech. A v případě takových změn, jako je rušení zeleně, by se mělo prokázat, že dosavadní plochy určené pro výstavbu už jsou vyčerpané,“ upozorňuje Martin Skalský ze sdružení Arnika. A poukazuje právě na několik set metrů vzdálené brownfieldy teplárny. Jenže v tomto případě úředníci, zodpovědní za změny územního plánu, vypracování SEA pominuli. „Nemáme kapacitu dělat všechno. A tady se zdálo, že nebude žádný problém,“ vysvětluje Štěpán Kyjovský z Odboru ochrany prostředí magistrátu.

O tom, že uvedená oblast není bezcenná, svědčí ale i to, že v místě pramení několik přítoků Dejvického potoka – ten ovšem v územním plánu nebyl zanesen a až výše zmíněnému sdružení se podařilo prosadit teprve nyní jeho zapsání. Kyjovský ale poukazuje na to, že pokud se změna územního plánu, který současnou zahradní plochu změní ve stavební parcelu, schválí, bude muset celé území projít klasickým posouzením vlivu na životní prostředí. „Pokud zastupitelstvo ten územní plán změní, tak už je dost pravděpodobné, že se bude stavět,“ konstatuje ale Skalský.

„Vím, že pan Chalupa měl zájem stavět tam park. Ale žádné jednání o odkoupení pozemků neproběhlo.“

Emil Vrana

člen představenstva Oakdale a Eleganta