Půlmiliardová zeleň

Obří zakázka na údržbu zeleně na Praze 6 ovlivní podobu šestkových trávníků na další roky

Praha 6 vypsala obří zakázku na téměř půl miliardy korun. Zakázka je vypsána na údržbu zelených ploch, které městská část spravuje. Na rozdíl od ostatních pražských čtvrtí je to úctyhodná plocha zahrnující 1 600 000 m2 chodníků a 2 350 000 m2 ploch veřejné zeleně. Práce zahrnují například sekání trávy, úklid spadaného listí, čištění chodníků, zimní údržbu či výsadbu a údržbu stromů a keřů v parcích a trávnících podél domů. Praha 6 je sice jednou z nejpříjemnějších zelených čtvrtí, za jejich údržbu však musí platit nemalé peníze. Na další 4 roky (od jara 2017) tak radnice vypsala tendr na 495 mil. Kč.

„Je hezké, že zakázka byla diskutována na komisi, bohužel však jsme neměli přístup k zadávací dokumentaci, která byla zveřejněna až po schválení Radou MČ Prahy 6. Pro zelené je klíčové, aby zakázka byla otevřena maximálnímu počtu zájemců a dozvěděli se o ní všichni případní zájemci. Radní Mejstřík očekává, že se o zakázku bude ucházet 10–12 firem. Uvidíme, kolik se jich skutečně přihlásí,“ říká k tomu členka komise pro životní prostředí a předsedkyně zastupitelského klubu SZ Karolína Brabcová.

O zakázku se mohou ucházet i konsorcia firem. Jediným hodnotícím kritériem však bude cena. „Vnímáme pozitivně fakt, že do hodnotící komise byli nominováni zástupci všech politických klubů v zastupitelstvu a s napětím očekáváme, jaké firmy a s jakou nabídkou se do ní přihlásí.“ dodává Brabcová. Zelení se pokusili částečně redukovat objem prací – například snížit množství sečí trávy, neboť zvláště v období sucha je zbytečné sekat trávu každé 3 týdny, jak to praktikovalo minulé vedení radnice v čele s ODS a ČSSD. Hnutí ANO v tomto trendu pokračuje a frekvenci jednotlivých činností se rozhodlo také o něco snížit.

Strana zelených zároveň doufá, že výsledkem nového tendru nebude chemický postřik trávníků. „V zadávací dokumentaci se o chemickém postřiku trávníků píše, ačkoli komise životního prostředí jednoznačně doporučila chemicky stříkat pouze v nejnutnějších případech,“ řekla zastupitelka Karolína Brabcová (SZ). Případný chemický postřik je pak otázkou upřesňujících podmínek péče o zeleň, které s výhercem zakázky dojedná radnice.

Celé znění zakázky najdete zde