Péče o zeleň a úklid veřejného prostranství v Praze 6

Městskou část stojí péče o  zeleň a chodníky ročně neuvěřitelných 100 milionů korun, peníze, které by vydaly na stavbu základní školy. Aktuálně vyvstávají především otázky k  výběru firmy, která pro město tuto službu vykonává. Do  výběrového řízení na  další čtyři roky se přihlásil pouze stávající zhotovitel – firma CDV služby a  Pražské služby. Byť nabízejí stejnou cenu jako dříve, kvůli nastavení kritérií zakázky, které upřednostnily pouze velké firmy, nemáme žádné srovnání s tím, za kolik by tuto službu prováděla konkurence. Praha 6 tedy sice splnila všechny zákonné podmínky zadání veřejné zakázky, neudělala však maximum pro to, aby se do  soutěže mohlo přihlásit více uchazečů. Nemohu se tak zbavit dojmu, že zakázka byla šita na míru konkrétnímu zájemci.

– Karolína Brabcová, zastupitelka za Stranu zelených, pro časopis Šestka

Jenerálka

Jenerálka má zůstat zahrádkářům

Praha, 25. 1. 2018 Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes podpořilo zachování ohrožené části zahrádkové osady Jenerálka na Praze 6. Hlavní město bude usilovat o soudní přikázání pozemků části zahrádkové osady do svého výhradního vlastnictví. Části kolonie Jenerálka totiž hrozí zánik kvůli tomu, že soukromý spoluvlastník pozemků usiluje o ukončení zahrádkářské činnosti v této lokalitě.

Veleslavín

Bývalé Strnadovo zahradnictví ve Veleslavíně se bude rozvíjet dle dohody s místními

Mezi ostře sledované změny na včerejším hlasování zastupitelstva hl. m. Prahy patřil návrh na vybudování obytného souboru na místě bývalého Strnadova zahradnictví u železniční tratě v Praze 6. Veřejnost tuto podobu změny úspěšně napadla u soudu, zejména kvůli předimenzované kapacitě zástavby. Zrušení potvrdil i Nejvyšší soud a nyní tuto podobu změny zamítlo i zastupitelstvo.Znamená to, že se tím uvolnila cesta pro zahájení jednání o nové podobě změny územního plánu, která bude vychazet vstříc potřebám stávajících obyvatel.

Střešovice

Strnadovo zahradnictví – znovu a lépe

Rada hl. m. Prahy na zasedání 15. 8. 2017 nepodpořila návrh na znovupořízení soudem zrušené změny územního plánu číslo Z 2590/00, která měla umožnit vybudování obytného souboru na území bývalého Strnadova zahradnictví ve Střešovicích v bezprostřední blízkosti železniční trati Praha-Kladno. Doporučení Rady musí ještě potvrdit zastupitelstvo, které bude o změně jednat na zářijovém zasedání.