Vítězné náměstí aneb kdo je tady lhářem?

Prý lžu. Tvrdím totiž, že Praha 6 kašle na informování lidí o chystané výstavbě na Vítězném náměstí. Starostka Marie Kousalíková (Občanská demokratická strana) se v Pražském deníku rozhořčeně ohradila, že je to lež.

Reakce na článek Kanceláře zamoří dejvický Kulaťák ze včerejšího vydání Pražského deníku.

Zkusím paní starostce popsat svoji zkušenost. Když jsem chystal leták o stavbách na Vítězném náměstí, s jehož pomocí jako Strana zelených informuje občany, pátral jsem nejdříve na webu Prahy 6. Našel jsem ale jen spoustu smluv, dodatků ke smlouvám a posudků k dodatkům ke smlouvám. Ak tomu přehršel usnesení. Vyznat se v tom mi zabralo desítky hodin.

Pak jsem hledal jinde. Začal jsem s obchodním rejstříkem, abych zjistil, kdo stojí za firmami, které mají na Kulaťáku stavět. Čtyři hodiny práce. Vizualizace staveb jsem vytahal z databáze ministerstva životního prostředí. Dalších pět hodin. Pak hledání v databázi tisku a výstřižkovém archivu městské knihovny: deset hodin. Atak dále.

Na webu Prahy 6 byla jediná použitelná věc: výsledky ankety, co si občané myslí o své městské části a taky o Vítězném náměstí. Problém byl jen v tom,že je z roku 2004. Takhle si paní starostka představuje informování? Má každý občan strávit kolem stovky hodin práce, aby se dozvěděl aspoň to základní? A přidám ještě druhou zkušenost. Když leták rozdáváme občanům, jsou v naprosté většině překvapení, co se na Vítězné náměstí chystá. Málokdo o tom tuší. Jestli paní starostka chce, může si to přijít ověřit. Budeme na Kulaťáku skoro každou sobotu.

autor: Jakub Jareš, Pražský deník, 27. 9. 2012