Kdo a jak může mluvit do úprav veřejných prostranství?

V minulém volebním období jsme v Komisi pro životní prostředí opakovaně navrhovali, aby vedení městské části v případě revitalizací parků a veřejných prostranství aktivně komunikovalo s dotčenou veřejností o plánovaných změnách.

Ukazuje se však, že ani odpor veřejnosti proti megalomanským plánům na přestavbu parku ve Struhách, ani nespokojenost návštěvníků hřiště na Perníkářce nepřiměla radnici postup změnit a i po volbách jede radnice postaru.

Projekt připraví, zrealizuje a leckdy velmi draze zaplatí, a to bez ohledu na potřeby a přání uživatelů. Z čerstvé odpovědi radního Jana Záruby na interpelaci k této věci pak vyplývá, že změny k lepšímu se nejspíš hned tak nedočkáme. Projednání s veřejností si totiž radní plete s přátelským předvolebním setkáním (setkání k parku Hanspaulka – Kotlářka i parčíku Červený Vrch proběhlo – jistě náhodou – těsně před komunálními resp. senátními volbami).

Nejde přitom „jen“ o parky a hřiště. Velké změny čeká nejvýznamnější veřejná prostranství na Praze 6 – Vítězné náměstí. Vše kolem něj je však zahaleno mlčením a veřejnost bude nejspíš informována až ve chvíli, kdy bude vše rozhodnuto.

Nezbývá, než apelovat na členy rady, aby stejné úsilí a vynalézavost, kterou uplatňují při oslovování občanů ve volební kampani, použili i na zapojení veřejnosti do rozhodování po volbách.

Pro zájemce o téma veřejného prostoru a jeho utváření doporučujeme:

Další setkání se uskuteční 15. května 2011.

Petra Kolínská