zahrpraha_17-705x529

Jenerálka má zůstat zahrádkářům

Praha, 25. 1. 2018 Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes podpořilo zachování ohrožené části zahrádkové osady Jenerálka na Praze 6. Hlavní město bude usilovat o soudní přikázání pozemků části zahrádkové osady do svého výhradního vlastnictví. Části kolonie Jenerálka totiž hrozí zánik kvůli tomu, že soukromý spoluvlastník pozemků usiluje o ukončení zahrádkářské činnosti v této lokalitě.

Budoucnost osady je ohrožena nevypořádanými majetkovými poměry v lokalitě, konkrétně spoluvlastnictvím části pozemků soukromou společností MANALISTEN (většinový podíl 46/84) a HMP (menšinový podíl 16/84). Společnost MANALISTEN ale zahrádkáře na svých pozemcích nechce. V říjnu 2016 proto podala žalobu, kterou se domáhá zrušení spoluvlastnictví a přikázání podílu HMP do svého vlastnictví.

Zastupitelstvo hlavního města však požaduje opačný postup, tedy získání všech pozemků do svého vlastnictví. Spor o spoluvlastnický podíl řeší soud již delší dobu.

„Jsem ráda, že se zastupitelé postavili za zahrádkáře a učinili krok k zachování zahrádkářské kolonie, která patří v Praze k nejstarším a největším. Zahrádkové osady považuji za důležitou součást života ve městě s celou řadu přínosů pro kvalitu života a pro životní prostředí. Kromě nepopiratelných kvalit jako je např. zachování zeleně a zadržování vody v krajině, vytvářejí zahrádkové osady prostor pro místní komunity přístupné lidem různého věku a sociálního zázemí,“  komentuje Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Zahrádková osada Jenerálka je součástí přírodního parku Šárka – Lysolaje, na svém místě funguje nepřetržitě od roku 1965 a dnes je jednou z historicky nejcennějších a nejlépe udržovaných zahrádkových kolonií na území Prahy.