Evropská 11 (Blox) – shrnutí a vizualizace

Nejaktuálnější je výstavba administrativní budovy „Evropská 11“ (Blox) připravovaná společností Czech Coal N. V. – přesněji firmou IVG ČR, kterou Czech Coal N. V. vlastní – na obecních pozemcích vedle hotelu Diplomat (v současnosti park). V srpnu 2012 požádala firma o vydání stavebního povolení, které nyní úřad Prahy 6 zpracovává.

Na projektu není zajímavé jen to, že veřejný park nahradí kanceláře a obchody, ale i proměna firem, které stavbu chystají a to, jak jim Praha 6 snížila nájem. V roce 2007 vypsala radnice pod vedením Tomáše Chalupy na pronájem pozemku soutěž. Tu vyhrála s nabídkou 15,1 mil. Kč/rok společnost IVG ČR, vlastněná tehdy ještě německou firmou IVG Immobilien. Smlouvu podepsala s radnicí na sedmdesát let – tedy do roku 2078. V dubnu 2009 ovšem Němci českou dceru i s pronájmem prodali Metrostavu – Navatyp, který v srpnu 2010 požádal radnici o snížení nájmu a o předkupní právo na pozemek. Radnice pak skutečně nájem snížila na 7,8 mil Kč/rok, tedy hluboko pod nabídkami ostatních firem v původní soutěži. Jen o pár měsíců později – v lednu 2011 – firmu IVG ČR odkoupila společnost Czech Coal N. V. (jde o firmu se sídlem v Holandsku, firmu IVG ČR ovládá prostřednictvím firmy BPD development – konkrétně jde o bývalé spolumajitele mosteckého Czech Coal a.s. Vasila Bobelu a Petra Pudila a o Jana Dobovského). Pokud firma v probíhajícím řízení získá stavební povolení, může začít stavět.

Evropská 11

Telehouse a Evropská 11

Evropská 11 – stavba Czech Coal N. V. (či BDP development na obecním pozemku.  (zdroj: www.saem.cz/evropska.html)