Dejvice Center namísto farmářských trhů – shrnutí a vizualizace

Největší nezastavěná plocha na Vítězném náměstí – v současnosti místo, kde se pořádají farmářské trhy a další akce – je v majetku vysokých škol. Větší část vlastní VŠCHT a menší ČVUT. Na pozemcích již za první republiky měly vyrůst vysokoškolské budovy, stejný plán měl i architekt Engel, který tehdy koncepci náměstí připravoval. Výstavba však z různých důvodů nebyla realizována.

Nejnovější příběh pozemků se začal odehrávat v roce 1999. Tehdy přišly vysoké školy a ministerstvo školství s plánem, jak dlouhodobě volný prostor zastavět. Podepsaly smlouvu s německým investorem Timon Bauregie o výstavbě akademického a komerčního areálu „Dejvice Center“. Vysokým školám měla připadnout sedmina budov a nové sportoviště na Kotlářce, které měl investor postavit. Firma pak měla dostat zbytek areálu (tzn. šest sedmin – v podstatě tedy celou stavbu) a také pozemek.

místo farmářských trhů

Firmě však na projekt chyběly peníze. K tomu se přidaly rozpory s ČVUT, jehož rektor Jiří Witzany nebyl spokojený s podílem, který měl připadnout vysokým školám. Titulek Mladé fronty z listopadu 2003 to jasně vyjádřil slovy „Vysoká škola je v kleštích byznysu“.  V roce 2004 ohlásila vstup do projektu firma Siemens, která měla stavbu zaplatit, avšak již za rok i ona z plánu vycouvala.

Dejvice

V květnu 2005 se objevil na scéně pražský developer Luděk Sekyra. Ani jemu se však zástavba zatím nedaří: v roce 2007 jeho mluvčí tvrdil, že budovy vyrostou do roku 2012. Je však velmi reálné, že jakmile bude mít Sekyra Group dostatek peněz, stavět se začne.
Výhodné to bude především pro developera. Dodnes totiž platí dohoda z roku 1999, že v areálu připadne jen malá část vysokým školám a z většiny vzniknou kanceláře, obchody, restaurace a přes 1700 stání v podzemních garážích. Pokud se tak opravdu stane, půjde o další případ výrazného tunelování veřejného prostoru.