Čistota a údržba zeleně pro 21. století

Péče o zeleň a čistota v ulicích je občany Prahy 6 vnímaná zvláště citlivě. Téměř půlmilionová smlouva na údržbu veřejné zeleně a úklidové práce zároveň představuje vůbec největší zakázku radničního rozpočtu. Právě nyní městská část hledá způsob, jakým zajistit údržbu zeleně na další období. Stanovisko Zelených je v tomto jasné. Už zadání soutěže musí respektovat nepříjemný fakt, že se Praha stále více otepluje. Jednoduše budeme muset méně sekat na anglický trávník a naopak být připraveni sázet suchomilné rostliny a lépe hospodařit s vodou. Zároveň je nezbytné předejít tomu, aby se o tak velkou zakázku přihlásil jediný uchazeč, jako tomu bylo před čtyřmi lety. Řešením je pro účely péče o zeleň rozdělit Prahu 6 na více oblastí, jako to učinili například v Praze 8, 10, 12 a 15. Konečně musí být zpřehledněna a zefektivněna kontrola ze strany radnice a systém přebírání podnětů a stížností od občanů. Péče o zeleň a o chodníky zkrátka musí být efektivní, udržitelná a chytrá.

Petr Píša, zastupitel za Stranu zelených

Vaše 6, září 2020