hvezda

U Obory Hvězda se stavět nebude

Zastupitelstvo hl. m. Prahy zamítlo 2. listopadu 2017 návrh na změnu územního plánu, která by znamenala změnu louky u jižní zdi Obory Hvězda na obytné území.

„Výstavba v těsném sousedství přírodní památky Obora Hvězda by znamenala nekoncepční rozrůstání obytných ploch na úkor zeleně. Proto jsem ráda, že zastupitelstvo zamítlo tuto změnu územního plánu,“ uvedla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Navrhovaná změna se týkala bezprostředního sousedství přírodní památky Obora Hvězda. Jedná se zároveň o místo, které bylo součástí bitvy na Bílé hoře a je třeba ho vnímat jako pietní místo. Zástavba rodinnými domky na ploše jednoho hektaru, kterou měla změna umožnit, by se stala izolovaným ostrůvkem, vytrženým od ostatní obytné zástavby.

Pozemky jižně od Obory Hvězda, plocha 1,0 ha, současná funkční plocha SO1 (plocha oddechu), návrh na OB (čistě obytné)

Změny územního plánu a jejich pořizování lze nejlépe sledovat na webu www.zmenaplanu.cz

Schéma procesu pořizování změn UP je pak zde: http://servis.praha-mesto.cz/…/uzemni…/schema_porizovani.pdf

Jenerálka

Jenerálka má zůstat zahrádkářům

Praha, 25. 1. 2018 Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes podpořilo zachování ohrožené části zahrádkové osady Jenerálka na Praze 6. Hlavní město bude usilovat o soudní přikázání pozemků části zahrádkové osady do svého výhradního vlastnictví. Části kolonie Jenerálka totiž hrozí zánik kvůli tomu, že soukromý spoluvlastník pozemků usiluje o ukončení zahrádkářské činnosti v této lokalitě.

Veleslavín

Bývalé Strnadovo zahradnictví ve Veleslavíně se bude rozvíjet dle dohody s místními

Mezi ostře sledované změny na včerejším hlasování zastupitelstva hl. m. Prahy patřil návrh na vybudování obytného souboru na místě bývalého Strnadova zahradnictví u železniční tratě v Praze 6. Veřejnost tuto podobu změny úspěšně napadla u soudu, zejména kvůli předimenzované kapacitě zástavby. Zrušení potvrdil i Nejvyšší soud a nyní tuto podobu změny zamítlo i zastupitelstvo.Znamená to, že se tím uvolnila cesta pro zahájení jednání o nové podobě změny územního plánu, která bude vychazet vstříc potřebám stávajících obyvatel.

Střešovice

Strnadovo zahradnictví – znovu a lépe

Rada hl. m. Prahy na zasedání 15. 8. 2017 nepodpořila návrh na znovupořízení soudem zrušené změny územního plánu číslo Z 2590/00, která měla umožnit vybudování obytného souboru na území bývalého Strnadova zahradnictví ve Střešovicích v bezprostřední blízkosti železniční trati Praha-Kladno. Doporučení Rady musí ještě potvrdit zastupitelstvo, které bude o změně jednat na zářijovém zasedání.