hvezda

U Obory Hvězda se stavět nebude

Zastupitelstvo hl. m. Prahy zamítlo 2. listopadu 2017 návrh na změnu územního plánu, která by znamenala změnu louky u jižní zdi Obory Hvězda na obytné území.

„Výstavba v těsném sousedství přírodní památky Obora Hvězda by znamenala nekoncepční rozrůstání obytných ploch na úkor zeleně. Proto jsem ráda, že zastupitelstvo zamítlo tuto změnu územního plánu,“ uvedla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Navrhovaná změna se týkala bezprostředního sousedství přírodní památky Obora Hvězda. Jedná se zároveň o místo, které bylo součástí bitvy na Bílé hoře a je třeba ho vnímat jako pietní místo. Zástavba rodinnými domky na ploše jednoho hektaru, kterou měla změna umožnit, by se stala izolovaným ostrůvkem, vytrženým od ostatní obytné zástavby.

Pozemky jižně od Obory Hvězda, plocha 1,0 ha, současná funkční plocha SO1 (plocha oddechu), návrh na OB (čistě obytné)

Změny územního plánu a jejich pořizování lze nejlépe sledovat na webu www.zmenaplanu.cz

Schéma procesu pořizování změn UP je pak zde: http://servis.praha-mesto.cz/…/uzemni…/schema_porizovani.pdf