Strnadovo zahradnictví

Strnadovo zahradnictví – znovu a lépe

Rada hl. m. Prahy na zasedání 15. 8. 2017 nepodpořila návrh na znovupořízení soudem zrušené změny územního plánu číslo Z 2590/00, která měla umožnit vybudování obytného souboru na území bývalého Strnadova zahradnictví ve Střešovicích v bezprostřední blízkosti železniční trati Praha-Kladno. Doporučení Rady musí ještě potvrdit zastupitelstvo, které bude o změně jednat na zářijovém zasedání.

Již schválená změna byla v roce 2015 zrušena Městským soudem v Praze především proto, že nebyla dostatečně odůvodněna potřeba vymezení nových zastavitelných ploch podle Stavebního zákona, nebylo zdůvodněno, proč neproběhlo posouzení vlivu na životní prostředí, a dále nebyly dostatečně vypořádány došlé námitky a připomínky. Nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí v roce 2017.

Ke zrušení změny došlo na základě žaloby zástupce veřejnosti. Rozsudek je průlomový, neboť potvrdil možnosti zástupce veřejnosti bránit zájmy a práva občanů dotčených změnou.

„Změna, kterou zrušil soud, se snažila vytěžit území na maximum. Zcela zapomenut byl původní slib vybudovat spolu s domy centrální park. Soudní rozsudek by měl být pro investory i zástupce města ponaučením, na co si při přípravě projektu dát pozor, a snažit se o dohodu s místními,“ uvedla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Vlastník části pozemků po dohodě s občanskými iniciativami podá nový podnět na změnu územního plánu. Změna bude počítat s menší kapacitou zástavby a přesunem železniční trati pod zem.

fotografie je ze serveru stavbaweb.cz

Dvanáctipatrové věžáky na Hradčanskou nepatří, říkají Zelení. Pražský hrad jako dominanta stačí.

Vznik bloků husté zástavby včetně dvou dvanáctipatrových věžáků v oblasti Hradčanské navrhuje podkladová studie pro změnu územního plánu, kterou bude 12. května 2020 projednávat magistrátní Výbor pro územní rozvoj. Předpokládá se, že nová výstavba přivede do lokality mezi třídou Milady Horákové a stávajícím nádražím Praha-Dejvice na osm tisíc zaměstnanců v kancelářích.

Otevřený dopis premiérovi ČR Andrejovi Babišovi: Zelení vyzývají stát k zastavení dražby areálu Veleslavínského zámku

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyhlásil dražbu areálu barokního zámku ve Veleslavíně s vyvolávací cenou 382 milionů Kč. Svým rozhodnutím vyřadil ze hry městskou část Prahu 6 a hlavní město Prahu, které dlouhodobě usilují o převod areálu do svého vlastnictví. Zelení proto vyzývají stát k okamžitému zastavení dražby.

Penta získala pozemek na Vítězném náměstí o 80 milionů levněji. Na oplátku teď platí předvolební mejdan Prahy 6

Zelení z Prahy 6 upozorňují na podezřelé okolnosti spojené se Společenským večerem Prahy 6, který se koná 7. září. Uzavřenou akci pro místní politiky, úředníky a podnikatele sponzoruje částkou 500 tisíc korun firma ze skupiny Penta, která od koalice TOP 09, STAN, ANO a KDU-ČSL získala před několika měsíci pozemek za nízkou cenu.

Jenerálka

Jenerálka má zůstat zahrádkářům

Praha, 25. 1. 2018 Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes podpořilo zachování ohrožené části zahrádkové osady Jenerálka na Praze 6. Hlavní město bude usilovat o soudní přikázání pozemků části zahrádkové osady do svého výhradního vlastnictví. Části kolonie Jenerálka totiž hrozí zánik kvůli tomu, že soukromý spoluvlastník pozemků usiluje o ukončení zahrádkářské činnosti v této lokalitě.