Strnadovo zahradnictví

Strnadovo zahradnictví – znovu a lépe

Rada hl. m. Prahy na zasedání 15. 8. 2017 nepodpořila návrh na znovupořízení soudem zrušené změny územního plánu číslo Z 2590/00, která měla umožnit vybudování obytného souboru na území bývalého Strnadova zahradnictví ve Střešovicích v bezprostřední blízkosti železniční trati Praha-Kladno. Doporučení Rady musí ještě potvrdit zastupitelstvo, které bude o změně jednat na zářijovém zasedání.

Již schválená změna byla v roce 2015 zrušena Městským soudem v Praze především proto, že nebyla dostatečně odůvodněna potřeba vymezení nových zastavitelných ploch podle Stavebního zákona, nebylo zdůvodněno, proč neproběhlo posouzení vlivu na životní prostředí, a dále nebyly dostatečně vypořádány došlé námitky a připomínky. Nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí v roce 2017.

Ke zrušení změny došlo na základě žaloby zástupce veřejnosti. Rozsudek je průlomový, neboť potvrdil možnosti zástupce veřejnosti bránit zájmy a práva občanů dotčených změnou.

„Změna, kterou zrušil soud, se snažila vytěžit území na maximum. Zcela zapomenut byl původní slib vybudovat spolu s domy centrální park. Soudní rozsudek by měl být pro investory i zástupce města ponaučením, na co si při přípravě projektu dát pozor, a snažit se o dohodu s místními,“ uvedla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Vlastník části pozemků po dohodě s občanskými iniciativami podá nový podnět na změnu územního plánu. Změna bude počítat s menší kapacitou zástavby a přesunem železniční trati pod zem.

fotografie je ze serveru stavbaweb.cz