Spolupráce radnice s investory pohledem Zelených

Jaké je a jaká by měla být spolupráce městské části s investory? Zastupitel a místopředseda Komise pro otevřenou radnici Pavel Weber vysvětlil ,,zelený pohled na věc“ v listopadové Šestce.

Ke kvalitnímu bydlení nestačí jenom byty, ale spousta dalších věcí – školy a školky, ordinace pro lékaře, hřiště a parky. Zatímco ovšem bytová výstavba je pro investory zisková, vybudování veřejné vybavenosti běžně leží na bedrech veřejných rozpočtů. A to je špatně. Zelení proto dlouhodobě podporují věc, která je zcela běžná kdekoli na západ od nás – smlouvy s developery ohledně investic do veřejné infrastruktury či ohledně převedení části bytového fondu do obecního vlastnictví. Klíčové přitom je, aby jednání o těchto investicí mělo férová, transparentní a předvídatelná pravidla – jedině tak je možné zamezit podezření z jakéhokoli tajnůstkaření, dohod v zákulisí a zároveň i stavitelé ví, s čím mají počítat. Plánovaná zástavba zároveň musí být přínosem i pro své okolí. Radnice by proto měla po investorech vždy požadovat pečlivé projednání stavby s občany, a to hned na počátku plánování, ne až na jeho konci. Jedině tak pomůžeme rozvoji živého města pro všechny.

Časopis Šestka 11/2020, Politická diskuze