130719378_10158574561117295_5697565817444055070_o

Na Petřiny míří developeři. Co z toho vzejde?

Petřiny jsou jedním z nejstarších panelových sídlišť v Praze. Po dlouhých letech nutných na růst stromů a dobudování infrastruktury se naplnil tehdejší záměr autorů o bydlení v rozvolněné zástavbě s dostatkem zeleně a služeb v okolí. Napojení na metro zvýšilo atraktivitu lokality. A kam přijíždí metro, přichází developeři. Může to být zpráva dobrá i špatná, závisí na zkoordinování jejich plánů s potřebami občanů Prahy 6.

Chystá se deset projektů. Záměr od záměru se dramaticky liší, od vylepšení nemocnice po možnou zástavbu lesa:

1. Přestavba Obchodního domu Petřiny (Na Petřinách 1945)
  2. Přestavba Menzy Větrník (U Větrníku 2034)
  3. Nástavba Normy (Na Větrníku 299)
  4. Nový dům na konečné tramvaje místo bývalých domácích potřeb (Na Petřinách 91)
  5. Sportovní centrum Markéta a parkovací dům na místě stávajího baseballové hřiště SK Kotlářka.
  6. Bytová výstavba na místě stávajících garáží v ulici Radimova (nad registrem vozidel).
  7. Zvažovaná výstavba za Benzinou (Ankarská 2380)
  8. Nástavba na Ústřední vojenské nemocnici
  9. Výstavba na pozemcích bývalé sauny ve Střešovicích (Pod Novým lesem 383)
  10. Zástavba severního okraje Petřin (zelený pás směrem do Veleslavína za řadou domů Na Okraji 322)

Jaké nároky má klást Praha 6 na jednotlivé developery na Petřinách? Máme tu dostatek služeb (kavárna, restaurace, herna pro děti), školek, škol, kulturního vyžití, MHD, parkování? Jaký bude dopad všech projektů na dopravní situaci? Nedojde k narušení původní zeleně? Bude nově vzniklé sportoviště přístupné i pro veřejnost? Bude pozemek sportoviště průchozí, nebo vznikne nepřístupný oplocený areál?

Důležité je rovněž ohlídat, aby v průběhu realizací nedošlo ke změně původních záměrů. Například zda se pod rouškou soukromých vysokoškolských kolejí nestaví byty. Koleje nezatíží školky a školy, v případě bytů už by byla situace jiná. Zelení podporují stavbu nových bytů všude tam, kde je územním plánem povoleno stavět a kde se bude investor spolupodílet na návazné infrastruktuře (školy, školky, služby, doprava a jiné).  Je třeba najít únosnou míru zástavby a stavět tak, aby vznikalo město a ne ghetto (obehnané zdí, bez služeb, bez míst ve školách atp.).

Praha 6 by měla zhodnotit dopad všech projektů na život obyvatel Petřin, řešit Petřiny jako celek. Každý z jednotlivých projektů může být ,,pěkný“ a ,,bezproblémový“, společně budou znamenat velký tlak na doplnění veřejné infrastruktury, která v místě chybí.

Více informací o některých projektech naleznete na následujících odkazech: