Fakta a mýty o výstavbě obecních bytů v Ruzyni

Praha 6 vedená koalicí ODS a ČSSD nemá koncepci dostupného bydlení. Tedy bydlení pro seniory, rodiče samoživitele, mladé rodiny, zkrátka občany, kteří z objektivních důvodů nedosáhnou na hypotéku nebo komerční nájem.

Praha 6 rozprodává posledních několik set obecních bytů, zbavuje se ale i volných malometrážních bytů. Prý jde o zbytný majetek.

Vedení radnice se zavázalo „zpracovat komplexní materiál mapující rozvojový potenciál v oblasti nové obecní bytové výstavby“  Ačkoli je konec volebního období za dveřmi, komplexní materiál není, přitom by se dost hodil. Mohl by objasnit, kdo, kdy a proč vymyslel výstavbu obecních bytů v ulici Rakovnická v Ruzyni.

Podle zápisu komise pro územní rozvoj tam má být postaven bytový dům s malometrážními byty pro seniory a pro mladé jako startovací byty. Tento záměr je podle zápisu „je možné s ohledem na lokalitu v diskusi modifikovat na alternativu běžného developerského projektu s byty spíše rodinného typu do 100 m2, resp. velikostní mix běžné komerční výstavby.“  Záměru nakonec byty prodat by odpovídalo zadání vybudovat v posledním patře pořádně velké terasy.

Bytový komplex industriálního charakteru, který je umístěný ve vilové zástavbě u železniční trati vzbuzuje pochybnosti. Výrazně proti jsou místní, kterým se nelíbí předimenzovanost projektu. Zeleným zastupitelům se navíc nelíbí způsob přípravy a předpokládané náklady 170 milionů korun na cca 80 bytů.

Stavba dosud nemá potřebná povolení, a proto i nadále budeme usilovat o koncepční řešení bytové politiky v Praze 6 a ukončení developerského experimentu placeného z peněz nás všech.

Mgr. Petra Kolínská, zastupitelka Prahy 6 za Zelené