Developer neplní smlouvu, radnici Prahy 6 to nevadí

Radnice Prahy 6 uzavřela v červnu 2010 s developerskou firmou InterCora smlouvu s cílem zajistit kvalitní architektonické řešení nově připravovaného obchodu v Podbabě. Firma slíbila, že mimo jiné upraví veřejná prostranství kolem prodejny a vytvoří pěší bulvár podél severní strany objektu. Obchodní středisko v Podbabě postavené firmou InterCora a provozované společností Kaufland bylo zkolaudováno na začátku října 2012. Jde o tuctovou prodejní halu příměstského typu a kultivace okolí se nezdařila. Ze smlouvy se stal cár papíru, radnici to ale nevadí.

Tisková zpráva zastupitelů Strany zelených na Praze 6 ze dne 26. 10. 2012

Firma InterCora se ve smlouvě s městskou částí zavázala mimo jiné k vybudování „pěšího bulváru“ lemovaného alejí stromů. K bulváru měly směřovat výkladní skříně obchodního zařízení, na bulváru měli lidé najít lavičky, drobnou architekturu a pítko. Městská část se zavázala k vytvoření podmínek pro úspěšné převzetí pěšího bulváru do správy hlavního města Prahy.

Výsledek ovšem smlouvě neodpovídá – namísto výloh s nabídkou zboží je severní strana objektu osazena mřížemi a požárním schodištěm, pítko je bez vody a jakéhokoli vztahu k okolí, lavičky chybí úplně. Zpevněná pěší cesta nemá bezbariérové zakončení. „Na neplnění smlouvy jsem upozornil kontrolní výbor Prahy 6 již před sedmi měsíci. Dodnes se nepodařilo zjistit, kdo měl na radnici plnění smlouvy na starosti a jak bude městská část vymáhat sankce za nesplnění části smlouvy,“ komentoval situaci zastupitel MČ Praha 6 a člen kontrolního výboru Martin Skalský.

„Tato lokální kauza ukazuje, že současné vedení radnice neumí být rovnocenným partnerem silným investorům. Signál, že radnice Prahy 6 neumí vymáhat smluvní závazky od soukromých společností, je velmi nebezpečný, a to zejména ve chvíli, kdy jiní investoři chystají miliardové projekty na obecních pozemcích na Vítězném náměstí,“ uvedla Petra Kolínská, zastupitelka MČ Praha 6 za Stranu zelených.

Společnost InterCora přitom není na Praze 6 žádným nováčkem. Financovala též výstavbu obchodně administrativního centra na Vypichu, kde se snaží o rozšíření zástavby v rozporu s regulativy územního plán. Od Prahy 6 také koupila v roce 2007 pozemky v Břevnově za účelem výstavby hotelu, v roce 2011 byl záměr změněn na výstavbu polyfunkčního bytového domu – viz kupní smlouva č. S 712/2007/OSOM z roku 2007 a její dodatky z roku 2011.

Martin Skalský – 775 168 026
Petra Kolínská – 776 55 20 22

Příloha
Smlouva o zajištění realizace a financování akce (číslo S 505/2010/OUR) mezi MČ Praha 6 a společností InterCora spol. s. r. o (IČ 47714018), uzavřena dne 2. 6. 2010 je k dispozici na www.praha6.cz/smlouvy/smlouva.php?ID=16763&String=intercora&crc=77a5691822a0e6cddfcf77bae97f7739. Ke smlouvě existuje dodatek ze 14. 3. 2012, ten ovšem posouvá jen dokončení o několik měsíců.

Fotodokumentace
Výlohy a lavičky na severní straně obchodního centra nenajdete.1

Pítko je nainstalováno v místě, kde ho nikdo nebude hledat. Navíc z něj neteče voda.2

Nad rámec smlouvy ovšem severní strana nabízí požární schodiště v luxusní klecové úpravě.1