Budoucnost hospodaření s vodou v hlavním městě Praze

Klíčovým faktorem je skutečnost, zda budou občané Prahy vodu nadále odebírat od  nadnárodní společnost Veolia, která však nemusí své zisky znovu investovat do kanalizační infrastruktury. Chceme, aby si Praha ponechala toto klíčové odvětví ve vlastní správě. Vedle tohoto zásadního kroku prosazujeme řadu tzv. měkčích opatření: městské budovy mohou instalovat zásobníky na dešťovou vodu pro obsluhu toalet. Na zalévání záhonů a trávníků ve městě lze využít užitkovou vodu např. z Vltavy. Další opatření souvisejí s adaptací města na stále teplejší počasí: od zelených střech, vertikálních zahrad až po  důslednou ochranu pražské zeleně před postupující zá­stavbou a revitalizaci menších vodních toků.

– Karolína Brabcová, zastupitelka za Stranu zelených, pro časopis Šestka

Jenerálka

Jenerálka má zůstat zahrádkářům

Praha, 25. 1. 2018 Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes podpořilo zachování ohrožené části zahrádkové osady Jenerálka na Praze 6. Hlavní město bude usilovat o soudní přikázání pozemků části zahrádkové osady do svého výhradního vlastnictví. Části kolonie Jenerálka totiž hrozí zánik kvůli tomu, že soukromý spoluvlastník pozemků usiluje o ukončení zahrádkářské činnosti v této lokalitě.

Veleslavín

Bývalé Strnadovo zahradnictví ve Veleslavíně se bude rozvíjet dle dohody s místními

Mezi ostře sledované změny na včerejším hlasování zastupitelstva hl. m. Prahy patřil návrh na vybudování obytného souboru na místě bývalého Strnadova zahradnictví u železniční tratě v Praze 6. Veřejnost tuto podobu změny úspěšně napadla u soudu, zejména kvůli předimenzované kapacitě zástavby. Zrušení potvrdil i Nejvyšší soud a nyní tuto podobu změny zamítlo i zastupitelstvo.Znamená to, že se tím uvolnila cesta pro zahájení jednání o nové podobě změny územního plánu, která bude vychazet vstříc potřebám stávajících obyvatel.