Vznik metropolitního plánu

Mlčení radnice poškozuje Prahu 6. Návrh metropolitního plánu předpokládá dramatické změny v  území: výškové budovy na  Evropské i  novou zástavbu uvnitř Šárky či konec ochrany současné občanské vybavenosti. Školy, zdravotnická zařízení nebo sportoviště tak bude možné zrušit bez jakéhokoli veřejného projednání. Nejasná jsou pravidla pro zástavbu velkých transformačních území, např. areálu ruzyňských skladů. Dlouhodobé průtahy při přípravě plánu a nerespektování platné legislativy vedly magistrátní koalici ANO, ČSSD, lidovci, STAN a SZ ke krajnímu řešení – k odvolání ředitele IPRu. Předpokládáme, že nový šéf zpracovatelského týmu bude otevřenější k  připomínkám městských částí. Radnice Prahy 6 však své připomínky dosud nevznesla.

Karolína Brabcová, zastupitelka za Stranu zelených, pro časopis Šestka

Kauza Džbán – koupili si koupaliště, ale chodili se jim tam koupat lidi

Vlastník areálu Džbánu, společnost Molepo, ve středu 12. ledna oznámila, že areál koupaliště pro rok 2022 zavírá. Důvodem má být havarijní stav budov v jeho areálu a nerentabilita nutných investic. “Naším cílem je nejen komplexní revitalizace a rekonstrukce okolí nádrže Džbán, ale také bytová výstavba na pozemcích na Evropské třídě a podél budovy Cube,” uvedla společnost s tím, že městská část Praha 6 dlouhodobě blokuje změnu územního plánu, která by společnosti umožnila zástavbu pozemků.

Veleslavín

Bývalé Strnadovo zahradnictví ve Veleslavíně se bude rozvíjet dle dohody s místními

Mezi ostře sledované změny na včerejším hlasování zastupitelstva hl. m. Prahy patřil návrh na vybudování obytného souboru na místě bývalého Strnadova zahradnictví u železniční tratě v Praze 6. Veřejnost tuto podobu změny úspěšně napadla u soudu, zejména kvůli předimenzované kapacitě zástavby. Zrušení potvrdil i Nejvyšší soud a nyní tuto podobu změny zamítlo i zastupitelstvo.Znamená to, že se tím uvolnila cesta pro zahájení jednání o nové podobě změny územního plánu, která bude vychazet vstříc potřebám stávajících obyvatel.