praha_pocet_heren

Herny v Praze 6 mizí pomalu – podáváme podnět na nečinnost ministerstva financí

"Nulová tolerance hazardu byla na úrovni městské části Praha 6 schválena roku 2012. Videoterminály měly skončit roku 2015. Považujeme za naprosto neakceptovatelné, že správní řízení, související s ukončením činnosti heren, do dnešního dne stále probíhají," uvádí Petr Píša, kandidát na starostu Prahy 6.

Ministerstvo financí brání rušení heren v Praze, a to i na místech s nulovou tolerancí hazardu. Ta je účinná v některých částech metropole již od roku 2012. Přesto řada heren stále funguje. Důvodem liknavost ministerstva financí. Pokud se situace urychleně nezmění, pražský zastupitel Ondřej Mirovský (SZ) je připraven na resort podat žalobu.

Zrušení heren oživuje ulice a snižuje kriminalitu. Zelení garantují zachování nulové tolerance hazardu (před 3 lety byla snaha Prahy 6 nulovou toleranci prolomit – naštěstí jsme je zastavili).

„Téměř polovina Prahy již hazardu vyhlásila nulovou toleranci. Herny se však proti rušení odvolávají k ministerstvu financí. Resort ale o některých případech nerozhodl ani po šesti letech. V praxi pak herny spokojeně fungují dál. To je nadále neúnosné. Jsem proto připraven podat na ministerstvo žalobu,“ uvedl Ondřej Mirovský, předseda Legislativního výboru hl. m. Prahy a lídr pražských Zelených.

Legislativní výbor pražského magistrátu doporučil Radě hlavního města podat na ministerstvo podnět pro nečinnost. Pokud resort nezačne urychleně konat, přijde na řadu žaloba.

V praxi vzniká kvůli enormním průtahům při rozhodování rozkladové komise ministerstva financí absurdní situace. V pražských městských částech, kde je hazard zakázaný, přesluhují hazardní přístroje dva roky i déle, takže se tyto části Prahy mohou radovat ze zrušení hazardu pouze na papíře.

Nulová tolerance hazardu je aktuálně z větších městských částí na P2, P4, P5, P6, P7 a  P12.

Od ledna 2017 začal také platit nový zákon o hazardních hrách, který dává radnicím více pravomocí při regulaci hazardu. Rušení pražských heren na základě magistrátní vyhlášky se nijak nemění.

Při nedávném zasedání české vlády se ministři vlády v demisi seznámili s konkrétními dopady nulové tolerance hazardu v Kolíně, kde kriminalita poklesla o polovinu. “Dalo by se tedy očekávat, že vláda hnutí ANO půjde sama příkladem. Ministerstvo financí za vlády Andreje Babiše a ministryně Schillerové přitom prokazatelně selhává ve schopnosti rozpohybovat  rozkladovou komisi a brání tím městům v úplném zákazu hazardu. To je neakceptovatelné,” doplňuje Mirovský.

Martin Svoboda, předseda spolku Občané proti hazardu, k tomu dodává:

“Situace okolo rozkladové komise na ministerstvu financí je dlouhodobě nešťastná. Zatím žádnému ministrovi, kterého za ty dlouhé roky pamatujeme, se s jejím fungováním nepodařilo nic udělat. S paní ministryní v demisi Schillerovou jsme mimo jiná témata jednali i v této záležitosti a z jejích slov mám pocit, že by mohla být prvním ministrem financí, který ve fungování tohoto orgánu zjedná pořádek. Na druhou stranu se nelze divit protihazardním politikům z Prahy a jiných měst, kterým již dochází trpělivost s touto disfunkcí. I z mého pohledu  je totiž nepochopitelné, že rozhodnutí ve věci rozkladu, které má být vydáno bezodkladně, leží na rozkladové komisi rok nebo ještě déle”.

Kontakt:
Ondřej Mirovský,  Ondrej.Mirovsky@praha.eu,