Zelení ven, hazard zpátky. TOP 09 navrhuje vrátit herny na Prahu 6

TOP 09 využila vypovězení koaliční smlouvy k prvnímu obratu v programových prioritách. Navrhuje opustit nulovou toleranci k hazardu a otevřít v Praze 6 čtyři nová kasína. Radní za Stranu zelených tento návrh nepodpoří.

Nulovou toleranci k hazardu schválilo vedení radnice Prahy 6 již v roce 2009. Také koalice vzniklá po volbách v roce 2014 se v koaliční smlouvě k nulové toleranci přihlásila. Koaliční smlouva však byla vypovězena 23. 10. 2015.

Omezování hazardu přináší městské části prokazatelné výhody. Podle statistik klesá kriminalita a herny nahradily provozovny, které nabízejí veřejně prospěšné služby.

Lidé se cítí zejména v noci v ulicích bez heren bezpečněji. Také nabídka služeb se zlepšila, když herny nahradily obchody a restaurace. Zákaz hazardu patří mezi dobrá rozhodnutí minulé radnice a nevidím rozumný důvod, proč od něj ustupovat,“ uvedla místostarostka Petra Kolínská, která odpovídá mj. za bezpečnost v Praze 6.

Zásadně nesouhlasíme s návrhem na otevření nových provozoven hazardních her. Například v hotelu Internacionál by kasíno mělo vzniknout na místě současného fitness centra. Přínos pro život obce v tom nevidíme. Argument uvedený v důvodové zprávě, že otevření heren v hotelích sníží počet nelegálních heren, je zcela nesmyslný. Černé herny úspěšně řeší policie. Jejich klientela se jen těžko přesune do hotelů.

Návrh na změnu celopražské vyhlášky o stanovení míst, na kterých lze provozovat loterie a jiné podobné hry, má rada městské části projednat ve středu 4. 11. 2015 Návrh předpokládá, že loterie a jiné podobné hry by byly provozovány v nově zřízených kasinech v rámci mezinárodního letiště na adrese Aviatická 1092/8 a hotelech Diplomat Hotel Prague, Evropská 370/15, Hotel International Praha, Koulova 1501/15 a Orea Hotel Pyramida, Bělohorská 125/24 .

Hazardní hry v Praze 6 v číslech

V dubnu 2010 bylo na území městské části 72 provozoven hazardních her. Na konci září 2015 jich bylo již jen 8. Většina z nich ukončí činnost na konci roku 2017, tři herny mají povolení do poloviny roku 2019. Příjem do obecní pokladny v roce 2009 byl 21 milionů, v roce 2015 byl příjem za prvních 9 měsíců přes 8 milionů.