Zanedbané vily u Hradčanské – míč je na straně developera

Mediálním světem v posledních dnech oblétla zpráva o tom, že developerská firma Lordship vyzvala radnici Prahy 6 ke zboření chátrajících vil při ulici Milady Horákové. [1] Záměr developera je však nutné nahlížet v celém kontextu.

Firma Lordship koupila historicky cenné vily s jasným záměrem je nechat zbourat a na jejich místě postavit monolit 5 kancelářských budov. Nerespektuje stanovisko památkářů ani městské části Prahy 6, kteří by cenné vily chtěli zachovat pro příští generace. Památkáři a městská část přitom ovšem hájí veřejný zájem – požadují historické budovy zachovat a citlivě začlenit do nového záměru, tedy respektovat urbanistickou tvář této diplomatické čtvrti Bubenče. “Pokud se takto budou chovat všichni vlastníci cenných historických budov v bezprostředním okolí, pak tu z nějakého kulturního dědictví nic nezbude.“ říká Karolína Brabcová, předsedkyně zastupitelského klubu Zelených.

Developeři se nyní zlobí, že zaběhnutá praxe – nechat dům nejdříve beztrestně zchátrat, pak zbourat a na místě postavit cokoli dle jejich rozhodnutí – se zvolna mění. Zatímco každý normální smrtelník žijící v památkově cenném domě musí respektovat stanoviska úřadů a vyjednávat s nimi o výměně každého okna, střechy či jiného architektonického prvku na domě, developeři dosud žili ve světě, kde se předpisy ohýbaly dle jejich přání.

Firma Lordship se nyní mediálním tlakem snaží obrátit veřejné mínění ve prospěch vlastních zájmů. Developer chce maximálně zhodnotit svůj vklad a postavit co největší a nejvýnosnější objekt. Kdo jiný než městská část a památkáři by však měli hájit veřejný zájem a charakter území.

Kontakty:
Karolína Brabcová – karolina.brabcova@zeleni.cz, 731 321 737

[1] Např. http://bydleni.idnes.cz/letna-lordship-developer-bubenec-demolice-vil-fob-/stavba.aspx?c=A170119_115040_stavba_web .
[2] K tématu čtěte o podobné kauze: http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/tak-zbourat-nebo-nezbourat-mou-vilu-pamatkari-ani-nenavstivili-stezuje-si-majitel-stavby–1682376