Za zelené a ČSSD bude do Senátu na Praze 6 kandidovat filosof Bělohradský

Filosof a sociolog Václav Bělohradský bude společným kandidátem sociální demokracie a zelených do Senátu na Praze 6. Právě ve spojení těchto dvou politických stran přitom Bělohradský vidí “nejnadějnější směr vývoje demokratického reformismu”.

„Hlavní osou pražských Dejvic je Evropská třída a stejně otevření jsou i místní obyvatelé, proto si tento obvod zaslouží kandidáta evropského formátu. Václav Bělohradský, který žil namísto normalizace v Itálii, je dnes nejpozoruhodnějším českým filosofem a úroveň senátních diskusí získá jeho příchodem zcela nový rozměr,“ prohlásil předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

„Profesora Bělohradského česká politika nyní potřebuje. Václav Bělohradský již mnohokrát prokázal, že má patřičný rozhled, umí jít až ke kořenu společenských problémů, nebojí se kriticky postavit všem projevům rasismu, xenofobie a nesnášenlivosti. Senát v něm získá opravdu silnou osobnost,“ komentoval to předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

Úkolem Senátu je podle Bělohradského pečovat o to, aby se vůle lidu, jak ji formuje Poslanecká sněmovna, nedostala do rozporu s demokratickými institucemi. „Myslím, že nadcházející století je stoletím ,zelené otázkyʻ – nové ,kategorické povinnostiʻ vrátit lidský smysl ekonomickému růstu, který se stává ničivou silou. Zelené strany jsou dnes v podobné historické situaci jako strany sociálně demokratické v minulém století: je možné smířit naléhavost ,zelené otázkyʻ s institucemi liberální demokracie? Je liberální demokracie schopna stát se rámcem systémových změn, které ekologická krize vyžaduje?“ zamýšlí se Václav Bělohradský.