271719529_10159368220972295_1579207763572286039_n

Skončilo milostivé léto

Největší oddlužovací akce v ČR s názvem milostivé léto skončila 28. ledna. Jsme moc rádi, že se Zeleným v listopadu podařilo nasměrovat městský úřad k tomu, aby o milostivém létě informoval bez výjimky všechny dlužníky s trvalým bydlištěm na Praze 6.

Milostivé léto konané v termínu 28. 10. 2021 – 28. 1. 2022 znamenalo jedinečnou příležitost, která umožnila desítkám tisíc lidí vymanit se z dluhové pasti. Lidem, kteří spadli kvůli dluhům u státních institucí do exekuce a využili milostivého léta, byly odpuštěny veškeré úroky, poplatky advokátům či penále. Na dlužníkovi zůstala povinnost pouze zaplatit jistinu (původní dluh) a 900 korun exekutorovi za uzavření exekuce.

Jelikož informační kampaň ze strany státu zprvu příliš velká nebyla, o oddlužení byl zpočátku jen malý zájem. Nejen díky naší iniciativě se ale poptávka po pomoci zvýšila. Na listopadovém jednání zastupitelstva Petr Palacký (Píša) vyzval radnici, aby oslovila doporučeným dopisem bez výjimky všechny dlužníky Prahy 6 a SNEO s návodem, jak jednorázově utéct z dluhové pasti.

Pomohli jsme tak několika občanům, jejichž dluhy dosahovaly absurdních výšin, a o kterých jsme informovali právě v polovině listopadu.

* Paní H. dlužila na nájemném 48 tisíc, i s příslušenstvím činí dluh celkem závratných 385 tisíc,

* pan J. dlužil na nájemném 38 tisíc, i s příslušenstvím činí dluh celkem závratných 635 tisíc,

* pan I. dlužil na nájemném 55 tisíc, i s příslušenstvím činí dluh celkem závratných 1 254 000 Kč.

I proto doufáme, že se akce bude opakovat, a že stát bude mít možnost udělat příště vše lépe a nabídnout tak pomocnou ruku ještě více lidem, aniž by bylo potřeba kontrolovat, zda se informace o této zásadní akci opravdu dostanou k těm, kteří ji potřebují nejvíce.