Kauza Vítězné náměstí

Náměstí vzniklo v roce 1925 a bylo pojmenováno na oslavu boje za státní samostatnost. Řešením území byl po diskusi pověřen prof. dr. ing. arch. Antonín Engel, který vytvořil uznávané urbanistické a architektonické meziválečné dílo a regulační plán, který byl částečně realizován. Plánovaná výstavba neproběhla v prostoru před vysokými školami a neukončen zůstal blok domů při ulici Jugoslávských partyzánů.

aarh_zakres_d8

Vítězný projekt na dostavbu Vítězného náměstí od Architektonického Atelieru Radana Hubičky

Tomuto prostoru se věnuje akciová společnost Vítězné náměstí a.s., ve které participuje Praha 6 s PPF. Již v loňském roce byla ukončena architektonická soutěž, která hledala přirozené doplnění stávajícího zástavby Vítězného náměstí za dodržení regulace. Vítězným návrhem se stala budova Architektonického Atelieru Radana Hubičky, na druhém místě se umístil návrh Cigler Marani Architects a na třetím CMC architects. Všechny návrhy si můžete prohlédnout na webových stránkách České komory architektů.

Vítězný projekt, ale i druhý v pořadí, výškově dominuje náměstí a kontrastuje s jeho původním pojetím. Třetí projekt je celoprosklený, jednotného vzhledu a výrazně expandující do vnitrobloku. Soutěž byla ukončena v loňském roce. V letošním roce není zatím patrná další aktivita.

Projektem na dostavbu předpolí vysokých škol je záměr společnosti Sekyra Group na vybudování administrativně obchodního centra o několik podlaží převyšující engelovské stavby. Od záměru je dle posledních informací prozatím upuštěno.

Vítězné náměstí by si zasloužilo respekt ke své celkové hodnotě, engelovské regulaci a stanovení regulativů v souladu s ní, které by limitovaly hmoty, materiál a kvalitu nových staveb. Důležité je pojímat náměstí v kontextu okolní zástavby, rozvoje širšího území a zabránit bizarním projektům typu 14-ti podlažní výškové stavby při Menze ČVUT, na kterou již bylo vydáno územní rozhodnutí v rozporu s územním plánem.

Oficiální informace městské části se omezily na prezentaci představené na výstavě o perspektivách Prahy 6. Na webových stránkách, ani v časopise Šestka, se rozvoji území Prahy 6 nevěnuje větší pozornost.

Vyzýváme proto současné vedení městské části, aby:

a) průběžně informovalo veřejnost o všech studiích, projektech a záměrech týkajících se dostavby Vítězného náměstí, ale i celého území Prahy 6

b) u staveb a urbanistických projektů hrazených z veřejných prostředků uspořádalo vždy otevřenou architektonickou soutěž a zajistilo včasné projednání s veřejností.