Jaké chceme Vítězné náměstí?

Vítěznému náměstí řekne málokdo jinak než Kulaťák. A není divu, protože náměstí připomíná jen vzdáleně - spíš jde o rušný kruhový objezd a přestup mezi linkami MHD.

Každý z něj spíše utíká, protože není důvod se zastavit. Praha 6 přitom nemá příhodnější centrum, a jak ukázaly farmářské trhy, i Kulaťák může být příjemné místo k životu. Potřebuje však jasnou vizi a koncepci rozvoje prodiskutovanou s urbanisty, architekty, s institucemi z jeho okolí a především s občanskou veřejností.

Taková vize ale zatím chybí a vedení Prahy 6 na ni nepracuje. Naopak se zbavuje svého vlivu na to, jak má náměstí vypadat. Nejkřiklavějším příkladem je osud rohového pozemku mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou, asi nejlukrativnějšího majetku městské části.

Radnice zde chtěla s finanční skupinou PPF postavit dům, z něhož by plynuly pronájmy do městské pokladny. Aniž by bylo jasně veřejně zdůvodněno, proč byla vybrána zrovna PPF, vznikla v lednu 2009 akciová společnost Prahy 6 a PPF, která měla projekt zrealizovat. Vloni v létě ale radnice od plánu odstoupila a souhlasila s tím, že PPF může na pozemku stavět sama. Firma sice zaplatila 13,5 milionu za převod akcií a musí platit 4,4 miliony ročně za věcné břemeno, ale po roce 2015 bude mít přednostní právo pozemek odkoupit.

Pokud na něm postaví dům, městu zřejmě nezbude nic jiného než skutečně prodávat. Přitom není řečeno, jak se bude domlouvat cena, takže Praha 6 možná přijde nejen o příjmy z pronájmů, ale taky o plnou cenu pozemku. Obec ale nepřichází jen o peníze. Stejně podstatné je to, že koalice ODS a ČSSD fakticky předala budoucnost části Kulaťáku do rukou PPF. Ve smlouvě s firmou se neřeší, co by mělo na náměstí vyrůst a jak by to mělo sloužit občanům. Stavět se přitom má na majetku města.

Představitelé ODS a ČSSD navíc situaci PPF dále usnadňují. V komisi územního rozvoje bylo schváleno, že ve stavbě mohou celých 75 % zabrat kanceláře a jen 25 % zbyde pro veřejnou vybavenost. V územním plánu se přitom počítá s tím, že žádná funkce nepřesáhne 60 %. Aktuální projekt architekta Hubičky navíc příliš nedbá na okolní zástavbu. Jeho expandující organický tvar koliduje kromě jiného s výškovou regulací hřebenu střech.

PPF je soukromá firma, která chce prostě vydělat. Z hlediska radnice, která by měla hájit zájmy občanů, je ale laxní postoj nepochopitelný a nepřijatelný.

Kauza PPF je ale jen částí problému, který se nad Vítězným náměstím vznáší. Na místě dnešních farmářských trhů je další prostor, na kterém se plánuje výstavba. Pozemek patří vysokým školám, které ve spolupráci se Sekyra Group chystají obchodně-univerzitní projekt Dejvice Center. Možná naštěstí ale na něj zatím nejsou peníze, a tak zbývá čas na promyšlení budoucnosti náměstí jako celku.

Bohužel nejhlasitější odpovědí je zatím prosté zastavět! Je to legitimní názor, protože zástavbu plánoval již projektant Dejvic prof. Antonín Engel. Měli bychom se ale ptát po souvislostech území, čím přesně náměstí zastavět, komu budou objekty sloužit, jak zvýší již tak vysokou dopravní zátěž a kolik prostoru zůstane na náměstí pro veřejnost.

Když Engel náměstí plánoval, jistě netušil, kolik tisíc aut zde denně projede. A taky nechystal zástavbu bez myšlenky. Naopak vytvořil pro území Dejvic hodnotné regulace, které jsou dosud platné. Chceme proto otevřít debatu o budoucnosti náměstí na radnici i mimo ni. A doufáme, že se do ní zapojí co nejvíce občanů. Kulaťák totiž nepatří ani ODS, ani ČSSD, ani PPF, ale nám všem, kdo v Praze 6 žijeme.

Mgr. Jakub Jareš

Článek byl publikován v nezávislém měsíčníku pro Prahu 6 „Vaše 6“