20p1427_1-27

Dvanáctipatrové věžáky na Hradčanskou nepatří, říkají Zelení. Pražský hrad jako dominanta stačí.

Vznik bloků husté zástavby včetně dvou dvanáctipatrových věžáků v oblasti Hradčanské navrhuje podkladová studie pro změnu územního plánu, kterou bude 12. května 2020 projednávat magistrátní Výbor pro územní rozvoj. Předpokládá se, že nová výstavba přivede do lokality mezi třídou Milady Horákové a stávajícím nádražím Praha-Dejvice na osm tisíc zaměstnanců v kancelářích.

Vznik bloků husté zástavby včetně dvou dvanáctipatrových věžáků v oblasti Hradčanské navrhuje podkladová studie pro změnu územního plánu, kterou bude 12. května 2020 projednávat magistrátní Výbor pro územní rozvoj. Předpokládá se, že nová výstavba přivede do lokality mezi třídou Milady Horákové a stávajícím nádražím Praha-Dejvice na osm tisíc zaměstnanců v kancelářích.

“Připouštíme, že území poblíž Hradčanské a železničního nádraží je vhodné k budoucí zástavbě. Taková zástavba ovšem musí respektovat charakter lokality. Měla by tedy navazovat na strukturu přilehlých Dejvic a neměla by z výškového hlediska konkurovat Pražskému hradu,” uvádí Pavel Weber, zastupitel za Stranu zelených.

“Není možné zapomenout ani na kontroverzi ohledně vlastnictví pozemků v lokalitě, upozorňuje Petr Palacký (Píša), zastupitel za Stranu zelených. Pozemky jsou zatím stále ve veřejném vlastnictví, ale u větší části z nich získala za podezřelých okolností předkupní právo developerská společnost Amádeus Real. To se stávající vlastník Správa železnic (dříve SŽDC) snaží zvrátit i za cenu trestních oznámení, není ale jasné, zda bude úspěšný. “Může se tedy stát, že budoucí vlastník pozemku, který k němu přišel za netransparentních okolností, dostane od města “příjemný bonus” v podobě výrazného navýšení možností zástavby, a tedy i hodnoty pozemků,” dodává Petr Palacký (Píša).

Podnět na změnu územního plánu a související území studie budou projednávány na Výboru pro územní rozvoj hlavního města Prahy dne 12. května a posléze na zastupitelstvu hlavního města Prahy. Městská část Praha 6, reprezentovaná koalicí ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Svobodných, zaujala ke změně podmínečně kladné stanovisko. “Rada městské části přitom ve svém vyjádření obešla jak odbornou Komisi územního rozvoje, tak neprovedla jakoukoli konzultaci s veřejností,” stěžuje si Pavel Weber.

“Smutným faktem je, že studie předpokládá zástavbu i v místě parku štábního kapitána Morávka, tedy na místě, kde se připomíná úmrtí jednoho z členů odbojové skupiny Tři králové,” dodává Petr Palacký (Píša).

Kontakty:
Petr Palacký (Píša), 603 114 577, petr.pisa@zeleni.cz