Kuba, nebo Kačka? Rozhodla to losovačka

Stejná situace hrozila v pondělí 15. 2. 2016 i v ZŠ Hanspaulka. Ta oznámila, že pro příští školní rok má v budoucích prvních třídách 75 míst. K zápisu však přišlo 83 dětí, které mají ze zákona jako děti spádové na zápis nárok. Ředitelka proto rodiče informovala o pondělní losovačce. Tu se nakonec podařilo na poslední chvíli zažehnat.

Losovačka je vyústěním dlouhodobě podceňovaného problému. Zelení již přes čtyři roky jak minulou radnici, tak i současné vedení městské části upozorňovali na nedostatek kapacit základních škol na Praze 6. Babyboom na šestce je oproti zbytku republiky v plném proudu a vysokou porodnost okolo 1100 dětí na rok lze očekávat i pro dalších deset let.

Na konci minulého volebního období byla tehdejším radním pro školství Ondřejem Balatkou zpracována nová demografická studie. Ta však nebyla i přes opakované výzvy zelených doposud zveřejněna a ani její závěry se nepromítly do konkrétních praktických opatření.

Situaci komentuje zastupitelka Pavla Ducháčková Chotková (SZ). „Ukrývání obsahu demografické studie před veřejností je neobhajitelné. Dokonce i ředitelům a ředitelkám ZŠ na Praze 6 byl z této studie předložen pouze souhrnný úvod a konkrétní data k jejich ZŠ. Většinu z nich by ale zajímalo, jak vypadá situace i v okolních školách. Demografická studie je klíčem k tomu, aby se dobře a efektivně plánovalo a hospodařilo. V současné době radnice hovoří o navýšení kapacit, většinou se však jedná jen o dokončení rozjetých projektů z minulého volebního období. Bez komparace se tímto klíčovým materiálem však veřejnost ani nikdo další netuší, zda se opravdu budou kapacity navyšovat v těch nejproblematičtějších lokalitách. Vzhledem k situaci při letošních zápisech je třeba jasně říci, kdy, kde a o kolik budou kapacity základních škol na Praze 6 navýšeny.“

„Zelení prosazují politiku zodpovědnou k budoucím generacím. Vždy jsme poukazovali na důsledky spojené s rozsáhlou developerskou výstavbou. Vždy jsme chtěli vědět, zda daná výstavba nějak ovlivní kvalitu žití v dané lokalitě,“ říká Antonín Nechvátal, předseda zastupitelského klubu SZ na P6. A dodává: , „Je to výsměch voličům. Radní pro školství se před volbami tituloval jako pražský chodec. Zajímalo by mne, jak ho budou nyní titulovat rodiče dětí, které nebudou přijaty do spádové školy a budou muset své děti vozit do mnohem vzdálenějších míst. Jak se tím naplňuje volební krédo nejsilnější politické strany na Praze 6 TOP 09 – Praha 6 rodinná? Jak nad tímto předvolebním vábením rozvažovat nyní, kdy je možné, že rodiče své děti neumístí v jedné základní škole?“

„Jakékoliv otálení s řešením tohoto stavu není možné. Na odvrácení dalších, ještě horších scénářů, než je ten letošní, máme pouze jeden jediný rok. Je třeba přestat mluvit a začít bezodkladně konat,“ doplňuje bývalý místopředseda školské sekce SZ a zastupitel Prahy 6, sociolog Jan Sládek.

Pavla Ducháčková Chotková, zastupitelka a odbornice SZ na školství
608 260 230, pduchackovachotkova@seznam.cz

Zdoje:

1. Losovačka 2016 v ZŠ Na okraji –Zápis ze zasedání členské schůze Spolku rodičů a přátel školy Na okraji, IČ 47610697 konané dne 9. února 2016 v 17:00 v knihovně školy
  2. Losovačka 2016 v ZŠ Hanspaulka – Informace o zápisu do prvních tříd