Výzva ministrovi Babišovi: zastavte výprodej pražské zeleně

Strana zelených na Praze 6 dnes poslala ministrovi financí Andreji Babišovi žádost, aby se zasadil o lepší nakládání s pozemky, které má ve správě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Tento úřad opakovaně prodává pozemky, které by Praha mohla využít ve prospěch veřejnosti.

Aktuálně nabízí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových k prodeji zahrady v pražských Vokovicích , a to za cenu zastavěných pozemků. Pozemky přitom historicky tvořily předzahrádky bytových domů a do rukou státu se dostaly jen kvůli zmatkům při restitucích v devadesátých letech.

„Pozemky v blízkosti stadionu Hvězda jsou s ohledem na vyvolávací cenu zajímavé jen pro toho, kdo hledá stavební parcelu v zeleni. Není to navíc poprvé, kdy úřad nabízí k prodeji pozemky, které by mohly sloužit veřejně prospěšným účelům a kde by měla být jasná garance zachování zeleně. S takovou praxí zásadně nesouhlasíme,“ uvedla Petra Kolínská, zastupitelka městské části Prahy 6 a kandidátka na starostku.

Zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky, podle něhož úřad při prodeji postupuje, přitom počítá s tím, že v případě, že nemovitost bude sloužit veřejnému zájmu, tedy, že ji obec využije např. k plnění úkolů v oblasti školství, k podpoře veřejné sportovní nebo kulturní činnosti nebo k péči o životní prostředí, ji lze převést na obec bezúplatně.

V praxi však Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových postupuje jinak. Městská část Praha 6 si např. musela pozemek, který potřebuje pro rozšíření mateřské školy Vokovická, koupit de facto za tržní cenu. Na podzim 2011 se  zase úřad pokoušel prodat pozemky zrušeného koupaliště v Tiché Šárce, aniž by je předtím nabídl hlavnímu městu či městské části. Na výzvu zastupitelů Strany zelených nakonec ministerstvo financí prodej zastavilo.

Apelujeme proto na ministra Babiše, aby metodicky usměrnil fungování úřadu, který spadá pod Ministerstvo financí tak, aby byl při rozprodeji majetku respektován veřejný zájem a obce nemusely přihlížet tomu, jak se pozemky a nemovitosti prodají komukoli, kdo nabídne nejvyšší cenu.

cerven2013-002cerven2013-003cerven2013-001katastr