K tématu kvality stravování dětí ve školách a školkách v říjnové Šestce se vyjádřila Pavla Ducháčková Chotková, členka Výboru pro výchovu a vzdělávání a Strany zelených.
,,Velký dík všem kuchařům a kuchařkám, kteří chystají našim dětem chutné obědy. Problémem v případě školních obědů totiž není jen co, ale i kdo. Práce ve školní kuchyni je náročná, přitom finanční ohodnocení kuchařů nestačí v Praze ani na základní živobytí. Pokud chceme, aby naše děti měly kvalitní obědy, pak je třeba pomoci kuchařům získat přístup ke služebním bytům a trvat na zvyšování jejich platů. V současnosti totiž jídelny často vaří v podstavech. Dokud tedy nezlepšíme personální situaci, jen těžko můžeme zlepšovat kvalitu surovin. Zelení by byli rádi, aby se zredukovaly hluboce mražené potraviny. Návrat k primárním surovinám by se měl stát normou, stejně jako vaření pro děti s různými formami potravinové intolerance. To se často již děje. Pokud tomu tak ale není, je třeba pátrat a hledat příčiny. Další limitou je vlastní vývařovna dané školy či školky. Ekonomicky to smysl často nedává, pokud si ale dosadíme do rovnice: zdravá + chutná strava = zdravé děti, pak je to jedna z nejlepších investic. Dítě, které odchází ze školy nejen spokojené, ale i dobře najezené, má šanci prožít prima zbytek dne.“
Noviny Šestka 10/2021