Kino, bazén či taneční sál v Praze 6? Ne, radnice chce radši kanceláře…

Na obecní pozemky v centru Prahy 6 zanedlouho vjedou stavební stroje. Nevyroste zde ale nové kino, bazén, radnice, kulturní sál či dům pro volný čas dětí. Vedení městské části pronajalo pozemky soukromým investorům a ti se chystají budovat kanceláře, obchodní centra a kapacitní parkoviště. Současné vedení města se tak podílí na tunelování veřejného prostoru.

Nejaktuálnější je výstavba společnosti Czech Coal v Evropské ulici vedle hotelu Diplomat. Na jejím „administrativně-obchodním“ projektu není zajímavé jen to, že obecní pozemek – v současnosti park – zastaví kanceláře a obchody, ale i proměna firem, které stavbu chystají a to, jak jim vedení města vychází vstříc.

V roce 2007 vypsala radnice pod vedením Tomáše Chalupy soutěž na pronájem pozemku. S nabídkou 15,1 miliónů ročně ji vyhrála společnost IVG ČR, vlastněná tehdy německým developerem. Smlouvu podepsala s radnicí na dlouhých sedmdesát let.

V dubnu 2009 ovšem Němci českou dceru prodali Metrostavu, který vzápětí požádal o snížení nájmu. Radnice mu vyhověla a nájemné nově stanovila na 5 miliónů do doby kolaudace a necelých 8 miliónů ročně po ní. Jde přitom o cenu hluboko pod nabídkami ostatních firem v původní soutěži. Jen o pár měsíců později koupila IVG ČR společnost Czech Coal Pavla Tykače. V srpnu 2012 pak firma požádala o stavební povolení a pokud jej získá, může začít stavět. Je přitom jasné, že jakmile bude na pozemku stát soukromá budova, sníží se rapidně jeho hodnota. A rovněž se dá čekat, že Czech Coal bude chtít získat pozemek co nejdřív přímo do svého vlastnictví.

Podobný případ je projekt společnosti PPF na městském pozemku přímo na Vítězném náměstí. PPF je dokonce o krok dál, protože již má na pozemek předkupní právo. Firma nyní usiluje o povolení v územním řízení, v němž jí radnice leccos povoluje. Představitelům koalice nevadí, že stavba přesahuje okolní zástavbu anebo to, že vjezdy i výjezdy do budovy vedou přes chodníky. Nejproblematičtější je ale využití budovy, v níž budou především kanceláře a několik obchodů.

Vítězné náměstí ale asi čeká i další výstavba – na pozemcích vysokých škol plánuje již dlouho obchodně-administrativní centrum Sekyra Group, rozšiřovat se má hotel Diplomat a za budovou E-Gate je naplánovaný kancelářský objekt Telehouse. Mohutnou stavbu v blízkosti náměstí chystá i ČVUT, která chce přebudovat svoji menzu v ulici Jugoslávských partyzánů.

Vyčítat developerům, že chtějí jen maximalizovat své zisky, sice můžeme, ale těžko u nich najdeme dovolání. Dbát o veřejný prostor a prosazovat jiné hodnoty než zisk musí hlavně obec. V případě Prahy 6 jsme však svědky toho, že město slouží hlavně velkým firmám.

Strana zelených zahájila v září 2012 informační kampaň, v níž chce na zástavbu Vítězného náměstí upozornit a zároveň přimět vedení města k projednání budoucnosti náměstí s občany. Uvítáme přitom pomoc i podněty všech, komu na Vítězném náměstí záleží.

autor: Jakub Jareš, Vaše 6, září 2012