Sportovní centrum „Markéta“ na Vypichu – příležitosti a nebezpečí

Na pozemcích Ministerstva vnitra v blízkosti plochodrážního stadiónu Markéta na Vypichu plánuje Olymp centrum sportu Ministerstva vnitra (bývalý odbor sportu MV) vybudování velkého sportoviště v hodnotě cca 1 mld. Kč. Záměrem je i 50metrový bazén, ledová plocha, nadzemní biatlonový tunel a hřiště na rugby. Součástí má být také objekt s 800 parkovacími místy.

„Je dobře, že v ČR vznikají centra pro špičkové sportovce, ale projekt výstavby areálu na Vypichu má několik problematických aspektů. Minulý týden přistoupilo k dohodě na memorandu, aniž by byl tento projekt řádně projednán na zastupitelstvu a v dalších orgánech Prahy 6. O téměř miliardovém projektu, který je financovaný z veřejných rozpočtů, už pak vůbec nebyli informováni místní občané, natož aby se přistoupilo k jejich zapojení skrze participaci. Výstavba tak velkého areálu s více jak 800 parkovacími místy přitom může okolí Petřin a Vypichu poměrně dost zatížit. Rovněž není vyjasněná přístupnost a prostupnost areálu pro veřejnost a koordinace projektu s plánovanou dostavbou nedalekého plaveckého areálu Petynka. Z tohoto hlediska selhal jak Olymp, resp. Ministerstvo vnitra, tak i hlavní město a Praha 6. Státní instituce a místní samosprávy by přitom měly jít příkladem soukromým developerům a odpovědně projekty s veřejností projednávat a do procesů ji zapojovat,“ uvádí Karel Höfer, člen Komise pro sportovní a volnočasové aktivity Prahy 6 za Zelené, k podepsanému Memorandu o spolupráci mezi Olympem, hl. městem a Prahou 6 o stavbě Sportovního centra Markéta na Vypichu.

Zelení se dlouhodobě zasazují o obecné principy:

– projednání stavebních projektů s místními obyvateli

– zapojení veřejnosti do projektů financovaných z veřejných rozpočtů skrze participaci

– přístupnost nezávodních sportovišť pro rekreační využití veřejnosti

– koncepční budování dopravních staveb s ohledem na místní obyvatele i na komplexní řešení individuální a hromadné dopravy

– omezení negativních externalit jako je prach a hluk u stávajících i vznikajících staveb

– vypisování architektonických soutěží u staveb financovaných z veřejných rozpočtů

Zelení s ohledem na deklarované zapojení MČ Praha 6 a hl. města Praha u sportovního centra na Vypichu vyzývají zúčastněné strany k následujícímu:

– přesně stanovit možnosti a časovou dotaci využití sportovišť pro rekreační sportování veřejnosti (především bazénu a ledové plochy)

– umožnit pěší prostupnost celého areálu

– zachovat vzrostlou zeleň v co největší míře

– co nejefektivněji odhlučnit plochou dráhu