Tisková zpráva: Útok na majetek Prahy 6

V pátek 24. června 2011 se Praha 6 zařadí mezi městské části, které zacházejí se svým majetkem velmi pochybným způsobem. Velká koalice ČSSD a ODS se totiž chystá v zastupitelstvu schválit nevýhodnou transakci týkající se pozemků na Vítězném náměstí.

Lukrativní pozemky, které měly vlastníkovi – MČ Praze 6 – generovat dlouhodobé příjmy, budou fakticky převedeny investiční skupině PPF za 13 milionů Kč plus roční nájem 4,4 miliony do konce roku 2014. Od roku 2015 by měla městská část inkasovat 9 milionů ročně, pokud ovšem investiční skupina PPF nebude chtít pozemky koupit. Městská část garantuje skupině PPF předkupní právo, cena prodeje je však neznámá a mechanismus jejího stanovení zcela nejasný.

Praha 6 tak rezignuje na dlouhodobý plán spolupráce s PPF, který měl z lukrativních pozemků na Vítězném náměstí generovat pro městskou část dlouhodobý příjem. Městská část přestane mít faktický vliv na podobu připravované stavby a zcela mimo její režii bude i využití komerčních prostor. Radnice také odmítla uvažovat o jiných variantách využití cenných pozemků v centru Prahy 6.

„Operace, kterou zkušení developeři se svými odbornými týmy připravují několik měsíců, chce Praha 6 vyřešit za týden. Přesně tolik času dostali zastupitelé na prostudování mizerných podkladů, které řeší plánovanou investici ve výši 1 miliardy. Už tento postup signalizuje, že vedení radnice nehraje čistou hru,“ uvedla předsedkyně klubu Petra Kolínská.

Existuje navíc důvodné podezření, že návrhy smluv připravili lidé z PPF, nikoli zaměstnanci MČ Praha 6 nebo advokátní kancelář, kterou si najala městská část. „Nechci snižovat odbornou zdatnost zaměstnanců městské části, ale tento typ smluv jde nad rámec jejich zkušeností.  K podkladům jsme nedostali žádný nezávislý právní posudek či oponentní zprávu upozorňující na rizika transakce,“ doplnil zastupitel městské části za SZ Petr Hrdina.

Velikost pozemků:

•  pozemky parc. č. 1104/1, 1104/2 a 1104/3, k. ú. Bubeneč na Vítězném náměstí a tvoří tzv. malý kvadrant ohraničený ulicemi Verdunská a Jugoslávských partyzánů
  •  pozemek parc.č.                  výměra v m2

1104/1                                       4126