Sídliště Petřiny – rozvoj řešme jako celek s ohledem na veřejnou infrastrukturu

Co by měla udělat Praha 6 pro rozvoj Petřin? V rubrice Politická diskuze v únorové Šestce se k tématu vyjádřil zastupitel a místopředseda Komise pro otevřenou radnici Pavel Weber.

,,Petřiny jsou jedním z nejstarších panelových sídlišť v Praze. Po dlouhých letech nutných na růst stromů a dobudování infrastruktury se naplnil tehdejší záměr autorů o bydlení v rozvolněné zástavbě s dostatkem zeleně a služeb v okolí. Napojení na metro zvýšilo atraktivitu lokality a kam přijíždí metro, přichází developeři. Může to být dobrá i špatná zpráva, závisí totiž na zkoordinování jejich plánů Prahou 6 s potřebami místních.

Na Petřinách se aktuálně chystá hned 10 velkých projektů na těchto místech: Obchodní dům Petřiny, Menza Větrník, nástavba Normy, dům místo domácích potřeb na konečné, sportovní centrum Markéta a parkovací dům, bytové domy místo garáží Radimova, výstavba za Benzinou, nástavba ÚVN, bývalá sauna ve Střešovicích, zástavba severního okraje Petřin.

Praha 6 musí zhodnotit dopad všech těchto projektů na život obyvatel Petřin a začít řešit Petřiny jako celek. Každý z těchto projektů totiž může být i pěkný či bezproblémový, společně ale znamenají velký tlak na doplnění veřejné infrastruktury, která tu už teď chybí.“

Časopis Šestka 2/2021, Politická diskuze