Setkání občanů se senátorem Václavem Hamplem

Setkání občanů se senátorem Václavem Hamplem, zvoleným s podporou Strany zelených, se uskutečnilo 14. května 2015 v tvůrčí kavárně Vypálené Koťátko v Praze - Dejvicích.

Na diskusi přišlo zajímavé spektrum občanů, kteří měli dobré otázky a někteří přišli dokonce předem výborně připraveni včetně několika členů Strany zelených v Praze 6, která debatu organizovala: První obsáhlý dotaz posluchače z řad občanů byl hned na závažné téma – extremismus a jak mu mohou politici čelit. Václav Hampl je předseda Evropského výboru Senátu a tak se debata točila také kolem války na Ukrajině a Ruska. Senátor opakovaně vyzdvihoval význam Angely Merkel při jednáních a pojmenování reality.

Optikou bývalého rektora Univerzity Karlovy hodnotil situaci ve školství a vypíchnul jako problém: nestabilitu a nepředvídatelnost. Na doměnku že přílišný počet studentů vysokým školám škodí vyjádřil názor, že za komunismu byly školy jedním z nástrojů na ovládnutí obyvatelstva a společenská objednávka počty škol i studentů navýšit je logická. Novela vysokoškolského zákona je nutná nicméně měla by být ambicióznější – změny v akreditačním procesu nestačí.

Obecnou diskusí o kampusech a o komerčně zhodnocovaných vysokoškolských pozemcích jsme se dostali až k památkám, stavbám na Praze 6, letišti a obchvatu kolem Prahy.

Padaly rozličné dotazy, kdy se prostě lidé chtěli dozvědět, kde si názorově stojí. Když došlo na dotaz o zákazu kouření v restauracích, postavil věc rezolutně: „Jako fyziolog silně odmítám kouření a jsem alergický na řeči o svobodě!“

Pane senátore, děkujeme za setkání a těšíme se zas někdy na shledanou!

Setkání občanů se senátorem Václavem Hamplem