Salámový trik hypermarketu: z největšího ještě větší

Společnost Kaufland objevila kouzlo "salámové metody" při rozšiřování své obchodní sítě. Na pražském Vypichu, kousek od přírodní památky Obora Hvězda, otevřela na podzim 2009 svůj největší hypermarket v republice. Předcházely tomu protesty tamních obyvatel proti tomu, jak mají obrovské haly vypadat. Spor skončil dohodou o vzhledu nového komerčního centra.
Uběhly tři roky od kolaudace a všechno je jinak. Už loni Kaufland rozšířil své sklady za hypermarketem a teď žádá radnici Prahy 6, aby mu povolila zvýšit o jedno patro přilehlou administrativní budovu.
Stovky lidí proti tomu protestují a podepisují petici. „Když jim předložím podpisový arch, diví se, jak je to možné, že se má stavět další patro, když už tam nic víc být nemělo,“ řekla Aktuálně.cz opoziční zastupitelka Eva Smutná, hlavní bojovnice proti rozšiřování Kauflandu.
„Je to typická salámová metoda,“ řekl Aktuálně.cz další opoziční zastupitel Martin Skalský. „Napřed se něco povolí, pak k tomu chce investor ještě něco přidat a úřady postupují ve shodě.“

Postupujeme v souladu se zákony

Odbor výstavby Městské časti Prahy 6 ovšem tvrdí, že postupuje v souladu se všemi zákony, předpisy a vyhláškami – a vydal zatím nepravomocné územní rozhodnutí. Kaufland na konkrétní otázky Aktuálně.cz, které se týkaly i použití „salámové metody“ při rozšiřování areálu na Vypichu, odpověděl jen obecně. „V prostoru za prodejnou na Vypichu proběhly stavební úpravy, které měly za cíl zvětšit prostor skladu obchodního domu. Stavební úpravy proběhly se všemi náležitostmi a povoleními ve prospěch zákazníků,“ sdělil mluvčí obchodního řetězce Michael Šperl.
„Ve věci administrativní budovy za naši společnost s Prahou 6 vyjednává příslušná developerská společnost. Rádi bychom vás požádali o pochopení, že nelze poskytnout bližší informace,“ dodal.

Ať si kanceláře postaví jinde

Zastupitelka Smutná je přesvědčená o tom, že větší Kaufland nemá v blízkosti Obory Hvězda co dělat. Tvrdí, že vyšší budova odporuje i územnímu plánu, respektive tomu, nakolik může být v této lokalitě zastavěné území.
„Ať si Kaufland umístí své kanceláře do administrativních ploch,“ uvedla Smutná. Připomíná, že podle původních plánů měly být kanceláře jen doplňkem hypermarketu, jenže Kaufland si na Vypichu zřizuje svou administrativní centrálu. Kvůli tomu naroste i automobilová doprava.

Pražští radní proti rozšiřování

Proti rozšiřování Kauflandu se postavil i Útvar rozvoje hlavního města Prahy, které jako účastník územního řízení neúspěšně žádal o zamítnutí žádosti. Odvolával se přitom na usnesení pražských radních z roku 2004.
„Navrhovaná nástavba polyfunkčního objektu je v rozporu s objemem stavby, který byl zmíněným, dosud platným usnesením Rady hlavního města Prahy odsouhlasen,“ uvádí se ve stanovisku, které mé Aktuálně.cz k dispozici. „Stavba není v souladu s cíli a úkoly územního plánování.“
Nadřízený Odbor územního plánu pražského magistrátu ve svém písemném stanovisku uvedl, že na existenci tohoto usnesení pražských radních z roku 2004 nebyl upozorněn Prahou 6 ani Útvarem rozvoje hlavního města.
Navíc tvrdí, že čtvrté patro na Kauflandu není v rozporu s územním plánem ani s mírou využití území pro stavby.

Dalšímu patru pomohla okolní zeleň

Opoziční zastupitelka Eva Smutná tvrdí, že se Kaufland „vešel“ do koeficientu podlahových ploch stanovených pro tuto oblast jen díky tomu, že si od města účelově vypůjčil travnaté plochy v blízkosti svých budov na Vypichu, čímž se současně rozšířila možnost další zástavby.
Smutná s odvoláním na korespondenci Prahy 6 uvedla, že to Kauflandu tamní radnice dokonce doporučila. Ta takové tvrzení odmítá.
„Změna stavby je v souladu se schválenou územně plánovací dokumentací hlavního města Prahy, dle platného Územního plánu včetně platných změn,“ uvádí se ve zdůvodnění územního rozhodnutí z letošního 14. března.

Jednání se starostkou

Podle stavebního úřadu Prahy 6 je areál Kauflandu dostatečně vzdálený od Obory Hvězda a navýšení stavby je lepší, než rozpínání do šířky. Nástavba nebude mít vliv na krajinný ráz.
Zastupitelka Eva Smutná se s tímto koncem ovšem nemíní smířit a po Velikonocích má domluvenou schůzku se starostkou Marií Kousalíkovou. S sebou vezme i podepsanou petici proti rozšiřování Kauflandu.
Autor: Pavel Baroch, Aktuálně.cz, 11.4.2012