První ovoce z grantů na revitalizaci vnitrobloků

V prvním roce koaličního vládnutí na radnici Prahy 6 prosadili radní strany Zelených vytvoření dotačního (dříve grantového) programu na ozelenění vnitrobloků. Program byl pojat velmi ambiciózně – pomoci změnit zanedbané, vyasfaltované či vydlážděné dvorky a vnitrobloky v kultivovaný zelený prostor lákající k odpočinku místní obyvatele. Ze 45 žadatelů byla dotace ve výši 3,5 milionu Kč nakonec rozdělena mezi 29 bytových družstev, společenství vlastníků, respektive majitelů nemovitostí.

Je nám potěšením představit projekt SVJ Pavlovská a Ruzyňská, které za příspěvek 250 000 Kč vybudovalo dětské hřiště a přilehlou zeleň. Sami majitelé bytů přispěli částkou zhruba 50 000 Kč. Projekt je velmi vítaný i proto, že nabízí nově revitalizovaný prostor jako hřiště i pro děti ze širokého okolí, nejen obyvatele okolních domů.

„Hlavním cílem programu bylo nabídnout lidem na obnovu společných zelených prostor prostředky, které jinak družstva a společenství vlastníků těžko dávají dohromady. Zároveň si takto mohou občané realizovat vlastní představu, jak by jejich okolí mělo vypadat za přispění obecních peněz. To v lidech vytváří pocit sounáležitosti a komunitního života. V takovém prostředí vřelých sousedských vztahů se vždy žilo lépe,“ řekla Petra Kolínská (Zelení), zastupitelka Prahy 6 a bývalá radní.

„O to víc nás mrzí, že se grantový program na podporu vnitrobloků nebude v tomto či příštím roce pokračovat. Nový radní Roman Mejstřík (ANO) totiž zatím takový program na komisi pro životní prostředí nepředstavil“, dodala Karolína Brabcová (Zelení), předsedkyně klubu zastupitelů a členka komise pro životní prostředí. Cílem programů do budoucna měla být podpora dalších projektů tak, aby v klasických vnitroblocích i v okolí nových bytových domů či sídlišť vznikaly větší zelené oázy pro odpočinek. Ty výrazně zvyšují kvalitu bydlení na Praze 6, současně vytvářejí rozlehlé zelené plochy a zejména v centrálních částech Prahy 6 dávají vzniknout parkových plochám v místech, kde se nic dalšího již stavět nemůže.

IMG_20160619_161818  IMG_20160619_161719