Parkovací zóny – zpoplatnit parkování nestačí

Většina obyvatel Prahy 6 si přeje zavedení zón placeného stání. Sníží se totiž počet míst, které zabírají zejména mimopražští, kteří dojíždějí do Prahy za prací.

Po letech čekání to vypadá, že se v druhé polovině roku opravdu dočkáme. Zóny však nejsou zázračným lékem, který vyřeší všechny problémy s parkováním.

Důležité je zrychlit práce na budování záchytných parkovišť na okrajích Prahy (Dlouhá Míle, železniční zastávka Ruzyně), tak zejména ve Středních Čechách v okolí vlakových nádraží.

Nezbytnou součástí zavedení zón musí být také posílení veřejné dopravy. Např. ve Vídni stouplo využití městské veřejné dopravy po zavedení placeného stání o 25 %.

Podporu si zaslouží také systém sdílení aut (tzv. carsharing), který nabízí auta za příznivější ceny než běžné autopůjčovny a osvobodí občany od výdajů a starostí spojených s vlastnictvím automobilu.

Mgr. Petra Kolínská, zástupkyně starosty pro dopravu, bezpečnost a památkovou péči

Více informací najdete v článcích Modernizovaná trať osvobodí Prahu 6 od záplavy automobilů a Parkování na Praze 6 – rezidenti v pasti