Oslavy 70. výročí konce 2. světové války v Dejvicích – Den vítězství

Přijďte pozdravit poslední válečné veterány na Koncert pro hrdiny - 8. a 9. května na ulici Dejvická v Praze 6, kde vystoupí na jednom pódiu s Anetou Langerovou nebo Wabi Daňkem.

Letošní výročí si připomeneme spolu s organizací Paměť národa také skrze příběhy posledních žijících válečných hrdinů. Bulvár hrdinů, Festival osvobození a Vlak Paměti národa – to jsou hlavní centra letošních oslav, které se pod názvem Osvobození 70 uskuteční v Dejvicích. Bulvár hrdinů promění od 1. do 22. května Dejvickou ulici ve specifickou galerii pod širým nebem, na které budou instalovány velkoformátové fotografie portrétů a příběhů 70 válečných pamětníků – veteránů, odbojářů, přeživších holokaustu, povstalců, nuceně nasazených. Bulvár hrdinů bude mít také svou virtuální podobu a návštěvníci si budou moci přímo na svých mobilních telefonech pomocí speciálních QR kódů pustit videdokumenty s příběhy vystavených 70 pamětníků z aplikace www.pametnaroda.cz

Dvoudenní hudební Festival osovobození na křižovatce Dejvické a Václavkovy zahájí hlavní část oslav v pátek 8. května vojenskou přehlídkou a koncertem Vojenské posádkové hudby, po které bude následovat vystoupení Jablkoně, Wabiho Daňka a Anety Langerové. V sobotu bude festival pokračovat vystoupením Mydy Rabycad, Sunflower Caravan a Republic of Two. Festival nezapomene ani na děti a zatímco v pátek je pro ně připraven koncert kapely Bombarďáci, hvězdou dětského programu v sobotu bude Kašpárek v rohlíku. Na pomezí Dejvické ulice a Vítězného náměstí bude instalován od 8. do 22. května Vlak Paměti národa. V interiéru dobového železničního vagónu zde bude mít veřejnost šanci všemi smysly zažít premiéru doku-dramatu, které působivou koláží historických audiovizuálních záznamů a současných nahrávek pamětníků provede publikum československými dějinami druhé světové války.

„Obecně vítám spolupráci městské části Praha 6 s respektovanou institucí Paměť národa, která v této oblasti působí již řadu a jejíž činnost se setkala v kulturních kruzích i veřejnosti s pozitivním ohlasem. Současně vnímám kladně i to, že se nám podařilo získat partnera, který do této akce přispívá zhruba polovičním rozpočtem plus zajišťuje mediální pokrytí ve spolupráci s Českou televizí. Je to příležitost oživit Dejvickou třídu a třeba i vyzkoušet si, zda uzavření Dejvické pro automobilovou dopravu během dvou dnů pořádání koncertu je realizovatelné i do budoucna. Jedním z našich volebních slibů bylo vytvořit zde pěší zónu a toto je možnost vidět, zda by se to setkalo s pozivitním hodnocením obyvatel Prahy 6.“

Karolína Brabcová, zastupitelka a členka Komise kulturní

Ohlédnutí vašeho zastupitele Jana Sládka za 70. výročím konce války.

Odkazy: