Cestnaobcanstvi

Navrhli jsme čestná občanství Prahy 6 a ceny městské části

Hned tři ocenění, na nichž se pro rok 2020 shodlo zastupitelstvo městské části, vzešly z návrhu Zelených. Praha 6 se tak čestným občanstvím in memoriam pro Oskara Fischera, spoluobjevitele Alzheimerovy choroby, přihlásila k odkazu Veleslavínského zámku, kde Fischer v meziválečném období působil. Čestné občanství in memoriam pro Richarda Podzemného, architekta Skleněného paláce i Polikliniky Pod Marjánkou, vnímáme jako závazek radnice zachovat architektonickou hodnotu obou těchto budov i pro příští generace. Cenu městské části na náš návrh získal břevnovský patriot Pavel Krchov u příležitosti třiceti let od obnovení časopisu Břevnovan.

Zelení v Praze 6 jdou do voleb s hnutím STAN

Lídrem ze Zelené bude předseda Kontrolního výboru ZMČ Prahy 6, historik Petr Palacký, který obsadí třetí místo společné kandidátky. Lídrem kandidátky bude pražský poslanec hnutí STAN a současný místostarosta pro správu majetku, hospodářskou politiku, kulturu, sport a volný čas Jan Lacina. Společným kandidátem na starostu pak bude současný předseda Kulturní komise Prahy 6, manažer v kultuře a vysokoškolský pedagog Petr Prokop, který na společné kandidátce zaujme druhou pozici.

Vokovice

V okolí Džbánu se v současnosti stavět nebude. Zbývá vyřešit budoucnost a minulost.

V součtu téměř deset hodin se věnovali ve čtvrtek 24. 2. 2022 osudu okolí vodní nádrže Džbán, kde firma Molepo hodlá stavět bytové domy. I díky tlaku petice Nechte Šárku dýchat iniciované Zelenými byl zamítnut návrh na pořízení změny územního plánu v lokalitě mezi vodní nádrží a Evropskou třídou. Nadále ovšem zbývá vyřešit budoucnost celého areálu a prověřit rovněž jeho problematickou minulost.

Nápad pro Šestku – nejasný osud úspěšného participačního projektu

Veřejností oblíbený projekt participativního rozpočtování Nápad pro Šestku, ve kterém vy sami rozhodujete, kam investovat každý rok 5 milionů korun, po čtyřech úspěšných ročnících letos pokračovat nebude. V roce 2022 má být nahrazen hlasováním v rámci škol, kde si budou žáci vylepšovat školní budovy a pozemky. Komunitní rozvoj škol vítáme, Nápad pro Šestku kvůli tomu ale končit nemusí!