Lední medvěd – shrnutí a vizualizace

Lukrativní parcela na Vítězném náměstí mezi ulicemi Jugoslávských partyzánů a Verdunskou patří Praze 6, avšak o podobě a využití budovy, která se má začít stavět v nejbližší době, rozhoduje soukromá společnost PPF.

Pozemek byl původně rezervován na stavbu nové radnice. Pak ale vedení Prahy 6 plány změnilo a chystalo se postavit ve spolupráci s PPF dům, z něhož by městské části plynuly příjmy za pronájem. Aniž by bylo jasně veřejně zdůvodněno, proč byla vybrána zrovna PPF, vznikla v lednu 2009 akciová společnost Prahy 6 a PPF, která měla projekt zrealizovat. Vloni v létě ale radnice od plánu odstoupila a souhlasila s tím, že PPF může na pozemku stavět sama. Firma sice zaplatila 13,5 milionu za převod akcií a musí platit 4,4 miliony ročně za věcné břemeno. To ale zásadně snižuje hodnotu pozemku a navíc po roce 2015 bude mít PPF přednostní právo pozemek odkoupit.

ledni medved

Plánovaná stavba PPF na obecních pozemcích (zdroj: www.cka.cc)

Pokud na něm postaví dům, městu zřejmě nezbude nic jiného než skutečně prodávat. Přitom není řečeno, jak se bude domlouvat cena, takže Praha 6 možná přijde nejen o příjmy z pronájmů, ale taky o plnou cenu pozemku. Obec ale nepřichází jen o peníze. Stejně podstatné je to, že koalice ODS a ČSSD fakticky předala budoucnost části Kulaťáku do rukou PPF. Ve smlouvě s firmou se neřeší, co by mělo na náměstí vyrůst a jak by to mělo sloužit občanům. Stavět se přitom má na majetku města.

ledni medved 2

Plánovaná stavba PPF na obecních pozemcích (zdroj: www.cka.cc)

Architektonická soutěž na budovu byla vyhodnocena v únoru 2010 a jako vítěz z ní vzešel návrh architekta Radana Hubičky. V komisi kromě architektů seděli také starosta Tomáš Chalupa a vedoucí úředníci Prahy 6. Vybrali stavbu organického tvaru, která působí jako solitér bez respektu k okolí. Výškově přesahuje okolní zástavbu a zároveň je zapuštěna pod úroveň náměstí, takže z velké části je přístup k budově bariérový. Kromě toho všechny vjezdy i výjezdy do budovy vedou přes chodníky, což snižuje komfort chodců. Nejproblematičtější je ale využití budovy, v níž budou především kanceláře a jen několik obchodů v přízemí (zmiňovány jsou klenotnictví a prodejna luxusních automobilů).

Přehled milníků v kauze Lední medvěd alias Titanik.

Zdroje informací