fb-puskin

…a slavnostně vám darujeme sochu Puškina

V pátek 6. června 2014 došlo na Puškinově náměstí k slavnostnímu odhalení sochy ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina. Veřejně by však bylo vhodné odhalit nejen poetovu sochu, ale i seznam dárců, kteří dar městské části Praze 6 a jejím občanům věnují.

S instalací sochy jsou spojeny dva problémy. Radnice nekomunikuje své záměry s občany, nebere je jako partnery k plánování. Maximálně je přizve k posezení nad již vytvořenými projekty, kde už schází prostor pro jakékoli, byť dílčí úpravy. Takovou praxi plánují Zelení po podzimních komunálních volbách změnit.

Druhým problémem jsou donoři. Hlavním dárcem je Rusko-česká smíšená obchodní komora, která má své sídlo na Praze 6. Dalším z donorů, dle informací z prosincového čísla časopisu Vaše šestka, je firma Vemex – společnost zastupující zájmy ruského Gazpromu v ČR. Jejím jednatelem v ČR je osoba, která je podle vyjádření deníku Aktuálně.cz v současné době v hledáčku policejních orgánů: podnikatel Vladimir Jermakov, který se sešel s vlivným českým lobbistou Romanem Janouškem, aby s ním konzultoval dostavbu Temelína. Mezi dalšími ruskými firmami, které se podílely na realizaci projektu, jsou na radniční pozvánce uvedeni např. i LUKOIL Czech republic či JSC ROSATOM Overseas.

Zastupitelka za SZ na MČ Praze 6 Petra Kolínská k této věci uvádí: „Zkrášlení veřejného prostoru sochou je jistě záslužná věc. Radnice to však udělala způsobem, který vzbuzuje vážné pochybnosti. Vyzýváme radnici, aby pro přijímání darů definovala etický kodex a tento dar vrátila.“

V Rusku i Česku máme jedno společné přísloví – dary oslepují oči. Ne však Zeleným, kteří dodržují přísný etický kodex zastupitele.