V souvislosti s postupující projekční přípravou železnice mezi pražským Masarykovým nádražím, letištěm a Kladnem, která bude v části úseku vedena tunelem, řeší Praha 6 otázku, jak využít prostor po současné železnici. Zelení z Prahy 6 navrhují v dráze zahloubené Buštěhradské dráhy vybudovat tzv. Zelenou radiálu, která propojí Stromovku s Divokou Šárkou. Pěší promenáda bude lemována páteřní cyklostezkou. Cesta se stane vyhledávaným volnočasovým veřejným prostorem lemovaným odpočinkovými místy a dětskými hřišti.

“V sousedství hotelu Diplomat chceme napojení Zelené radiály na tzv. Engelův zelený pás vedoucí kolem vysokých škol do Stromovky. Zároveň požadujeme, aby Zelená radiála pokračovala v trase současné dráhy až na Hradčanskou, neboť tento prostor se v budoucnu musí stát vedle Vítězného náměstí důležitým dejvickým centrem,” říká kandidát na starostu Prahy 6, historik Petr Píša za Zelené.

Nejstaršího pražské nádraží Praha-Dejvice navrhují Zelení přetvořit v multifunkční společenské centrum doplněné o výstavní prostor v prezidentském salonku, při zachování vyhlášené nádražní hospody.

“Občany zvu na participační setkání, kde se bude rozhodovat, co se s Buštěhradskou dráhou po zahloubení opravdu stane. Setkání se koná v úterý 22. 5. 2018 od 18:00 v ZŠ Červený vrch v Praze 6.” říká Pavel Weber, místopředseda komise Prahy 6 pro Otevřenou radnici za Zelené.

Na Hradčanské je již připraveno několik projektů zástavby širokého pásu železnice mezi ulicemi Václavkova, Dejvická a Milady Horákové. “Je škoda, že o zástavbě okolo Hradčanské dosud nemá veřejnost žádné informace,” komentuje to Petr Píša. “Participace s občany se zatím věnuje pouze neproblémové části, přitom zástavba Hradčanské je pro osud Dejvic výrazně důležitější.” Strana zelených bude prosazovat, aby navrhované stavby respektovaly charakter Dejvic a aby byla citlivým způsobem řešena dopravní obslužnost transformovaného území.

Inspirace za Zelené, jak by Zelená radiála měla jednou vypadat:

Existující studie k zástavbě v okolí metra Hradčanská:

Modernizace železnice na Kladno:

Kontakty:
Mgr. Petr Píša, 603 114 577, petr.pisa@zeleni.cz, kandidát na starostu Prahy 6