Členové Strany zelených podali připomínky k budově PPF v rámci posuzování vlivů na životní prostředí.

Tisková zpráva Strany zelených na Praze 6 ze dne 22. 11. 2012

Jen malý užitek pro občany a naopak jejich zatížení dalším hlukem a emisemi. Tak by se dal shrnout hlavní „přínos“ chystané budovy PPF na Vítězném náměstí, která právě prochází hodnocením vlivu na životní prostředí (tzv. EIA). Členové Strany zelených i občanských iniciativ z Prahy 6 podali k záměru investora řadu připomínek.

Stavba PPF má vyrůst na obecním pozemku Prahy 6, která jej bez výběrového řízení zatížila věcným břemenem ve prospěch společnosti PPF. V budově má vzniknout téměř 18 tisíc metrů čtverečních nadzemních podlaží a k tomu tři patra podzemních garáží. Na kanceláře má připadnout přes 74 % plochy, jen 10,5 % zbude na občanskou vybavenost (obchody, kavárnu) a 14,8 % na knihovnu-mediatéku a přednáškové sály. Ve stavbě tak bude jednoznačně upřednostněna administrativa. Navíc z občanské vybavenosti ukrojí pořádnou porci autosalon o ploše 540 m2. Naopak pro veřejnou galerii umístěnou u recepce kancelářských prostor se počítá jen se 74 m2.

Platný územní plán přitom vyžaduje, aby pozemek v centru Prahy 6 byl využit pro veřejnou vybavenost a žádná z funkcí nepřesáhla 60 %. V červnu 2012 však zastupitelstvo Hlavního města Prahy schválilo výjimku z územního plánu, takže budova bude větší a kolem bude méně zeleně. Praze 6 zároveň nevadilo, že budova nebude držet 60% limit na kanceláře.

O co méně bude stavba sloužit občanům, o to více je zatíží během výstavby a provozu. Při stavebních pracích se počítá se sedmidenním pracovním týdnem (s pracovní dobou 6.00–22.00 v pracovní dny a 8.00–19.00 o víkendu). Navíc při betonáži základové desky a pater bude pracovní doba čtyřiadvacetihodinová. „Čtyřikrát se bude nonstop betonovat pět dní, devětkrát nonstop dva dny. V těchto celkem 38 dnech budou překračovány hygienické limity hluku,“ říká člen Strany zelených v Praze 6 Jakub Jareš.

Velkou zátěž přinese stavba i v době provozu. Podle dokumentace má generovat 750 jízd z podzemních garáží a 90 jízd ze zásobovacího dvora denně. Všechny vjezdy a výjezdy přitom budou probíhat přes chodníky v ulicích Jugoslávských partyzánů a Verdunská. S tím samozřejmě souvisí i zvýšený hluk a především emise. Ty jsou podle členů Strany zelených zdokumentovány jen nedostatečně. „Pro správné posouzení současného stavu ovzduší na Vítězném náměstí a jeho okolí jsou potřebná certifikovaná měření a kontinuální monitoring ovzduší v této lokalitě dlouhodobě zatížené automobilovou dopravou, inverzními a smogovými situacemi,“ říká zastupitel MČ Praha 6 Antonín Nechvátal, který podal připomínky týkající se právě emisí spojených s budovou.

Více viz připomínky k oznámení podané Jakubem Jarešem a Antonínem Nechvátalem.

Připomínky podala i občanská sdružení z platformy o. s. z Prahy 6. Kvůli emisím a hlukové zátěži požadují úplné posouzení záměru v procesu EIA.

Podávání připomínek k oznámení bylo možné do 20. listopadu. Nyní musí magistrátní odbor životního prostředí rozhodnout, zda se záměr dostane do dalšího kola posuzování, anebo zda posouzení není potřeba. V druhém případě investor pravděpodobně co nejdříve požádá o zahájení územního řízení. Do něj mohou vstupovat majitelé sousedních nemovitostí a také občanská sdružení.

Oznámení pro EIA k budově

Výňatky důležitých pasáží z oznámení

Připomínky k EIA_Vítězné náměstí_Jakub Jareš

Připomínky k EIA_Vítězné náměstí_Antonín Nechvátal