Průlom: Policie v kauze Key Investments obvinila tři osoby z této firmy

Po více než dvou a půl letech vyšetřování kauzy Key Investments dochází k zásadnímu zlomu.

Po více než dvou a půl letech vyšetřování kauzy Key Investments dochází k zásadnímu zlomu. Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech zahájili trestní stíhání tří osob. ČESKÉ POZICI to sdělil mluvčí útvaru podplukovník Jaroslav Ibehej. O které osoby se jedná, odmítl upřesnit.

„Obviněné osoby v letech 2007 až 2011 působily ve statutárních orgánech této akciové společnosti. Kriminalisté našeho útvaru všechny tři obvinili z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku (podle § 220 odst. 1 odst. 2 písm. a odst. 3 trestního zákoníku) a z trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže (dle § 248 odst. 2 odst. 4 písm. a trestního zákoníku),“ uvedl Ibehej. Ve statutárním orgánu, tedy v představenstvu společnosti Key Investments v uvedeném období zasedali pouze tři lidé: Daniel Brzkovský, Klára Fensteterová a Alena Štorkanová.

Podle mluvčího ÚOKFK je jednomu z obviněných kladeno za vinu, že jako obchodník s cennými papíry mimo jiné nakupoval vysoce rizikové investiční nástroje, přestože si měl být vědom nedostatečné likvidity nakoupených cenných papírů. „Další dvě obviněné osoby měly nedostatečně dohlížet na činnost společnosti jako obchodníka s cennými papíry, zejména na používané typy investic a správu portfolia z hlediska míry rizika spojeného s investicemi do neveřejně obchodovaných investičních nástrojů. V tomto důsledku poté, co společnost v dubnu 2011 skončila jako obchodník s cennými papíry, nemohlo dojít k vypořádání uzavřených smluv vyprodáním portfolia na kapitálovém trhu a svým jednáním tak dle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měly obviněné osoby způsobit prozatím zjištěným 32 fyzickým osobám, 4 právnickým osobám a 5 městům (či městským částem) škodu ve výši cca 315 milionů korun,“ vysvětluje Ibehej.

Trestní stíhání všech osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného odsouzení hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až osm let. Vyšetřování případu je dozorováno Vrchním státním zastupitelstvím v Praze.

Oč jde v kauze Key Investments

Městské části Praha 6, 10 a 13, města Sokolov, Votice, ale též například společnost Sokolovská uhelná či konkurzní správce Hornické zaměstnanecké zdravotní pojišťovny investovali prostřednictvím Key Investments více než miliardu korun, většinou z veřejných peněz. Firma jim do portfolií nadělila například cenné papíry společností Via Chem Group, Borsay či E Side Property.

Jde o to, že Key Investments při správě finančního majetku veřejných institucí neinvestovala peníze do vysoce hodnotných a bezpečných cenných papírů, nýbrž do neobchodovaných akcií a dluhopisů společností (bez ratingu), společností které sama vlastnila, nebo s nimi byla různými nitkami propojená. Jednoduše řečeno využila naivitu nebo vědomou spolupráci politiků k tomu, aby mohla pomocí veřejných stamilionů financovat vlastní upadající byznysy, na které by už žádná banka nepůjčila ani haléř.

Sama Key Investments je z vlastnického hlediska neprůhledná a loni skončila v konkurzu. Více než půl miliardy korun se dosud investorům nevrátilo.

Role dotčených politiků a vysoce postavených státních úředníků při těchto transakcích byla klíčová. Například bez vedení městských částí Prahy 6, 10 a 13 v letech 2009 nebo 2010 by to jednoduše nešlo. Nechce se nám věřit, že by tak obrovské peníze svěřili firmě, o které ani nevěděli, kdo ji vlastní.

Ti, kdo o investicích veřejných peněz spolurozhodovali, totiž v mnoha případech sami zhodnocovali veškeré své úspory a peníze rodinných příslušníků u Key Investments, jako například někdejší předseda finančního výboru Prahy 6 Jiří Fárek či konkurzní správce Hornické zaměstnanecké zdravotní pojišťovny Jan Vanke, který nakonec spáchal sebevraždu… Takže motiv (zprostředkovat Key Investments další klienty) je v jejich případech jasný. Politikům a úředníkům, kteří při investování veřejných stamilionů postupovali nejen nezodpovědně, ale vědomě, se však zatím nic nestalo.

Text převzat ze serveru Česká pozice, původní článek Istvána Léka najdete zde.