Milan Kundera má prostou techniku popsání charakterů: podle prvního gesta postaví celou svou postavu. Byla to věta „takto raketový start jsem nečekal“, kterou pronesl náš starosta po té, co byl zvolen. Věta zdravě sebevědomého člověka, dobrý start. Nyní před pár chvílemi musí ten samý člověk utišovat občany v sále. Co se tedy stalo?

Před rokem se začal psát příběh koalice vítězů, dnes je psána kapitola, která by se mohla jmenovat „ustrašená koalice“. Scházíme se zde po roce před občany a až na zelené nikdo z radních nepodpořil zařazení bodu zprávy o činnosti na dnešní zastupitelstvo. Zelení se s občany setkali pře třemi týdny a jsou i dnes připraveni obhájit svou činnost. Zbytek rady ne? Kam zmizelo sebevědomí? Kde se vzal strach? Prý není čas o tom mluvit, prý je to handrkování. Tvrdím, že je za tím strach.

Strach byl i důvod, který potichu uvedli někteří koaliční zastupitelé. Buď my, nebo vy. Strana to chtěla, ne já! Nakonec, znakem jednoty odmítání zelených v radě je i to, že jsme se o sbírání podpisů na naše odvolání dověděli šeptandou předem. Není zjevně jednota v této věci. A to je dobře. Celá věc se i teď dá řešit jinak. Beze strachu.

Je stále možné současnou koalici udržet a zajistit tak dobré vládnutí na Praze 6. Je stále možné se dohodnout a my jsme připraveni.

Tvrdím, že je to chyba učiněná ze strachu. Ten se jž teď koalicí šíří. Někteří si již teď uvědomují, že i oni jsou zbytní a že, jak vidno, netřeba hledat věrohodné důvody pro odvolání. Takto nastavený standard jednání v radě udělal z koalice vítězů koalici ustrašených. Kde je strach, tam jsou špatná rozhodnutí, kde jsou špatná rozhodnutí, tam je špatné vládnutí. Dnes je nakročeno k hlubšímu rozpadu koalice, ale ještě teď je možnost hlasovat v souladu se svým vědomím a svědomím a tomuto rozpadání zamezit. A udržet rozumné vládnutí na Praze 6.

Kunderou jsem začal, Kunderou končím. Napsal ve své knize, že najít si ženu umí každý kluk, ale opustit ji, to je dílo pro muže. Toto odcházení začalo neštastně, bez komunikace uvnitř, bez využití možnosti dohadovacího řízení.