Barbora Truksová (*1990)

Spolupředsedkyně Zelených v Praze 6, členka předsednictva pražských Zelených a Republikové rady Zelených, vedoucí Kulturní a mediální odborné sekce Zelených, členka Komise životního prostředí Prahy 6

Kontakt: barbora.truksova@zeleni.cz +420 603 741 920

Po absolvování Gymnázia profesora Jana Patočky nastoupila na Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde se vedle studia oborů Kulturologie, Divadelní věda a Etnologie věnovala také aktivitám ve Studentské radě FF UK, které ji přivedli k hlubšímu zájmu a pochopení potřeby politické angažovanosti.

Během studia pracovala v několika pražských divadlech, na administrativních pozicích v Akademii múzických umění v Praze a na Filosofické fakultě UK . Poté působila jako divadelní publicistka na volné noze či jako redaktorka a social media manager odborného serveru Taneční aktuality. V současné době pracuje jako manažerka marketingové podpory prodeje Národního divadla, kde má na starosti správu sociálních sítí a e-mail marketing.

Ve Straně zelených je členkou od roku 2016, spolupředsedkyní v Praze 6 od února 2018. V roce 2020 byla spolupředsedkyní pražské krajské organizace, nyní zůstává členkou předsednictva KO a zastupuje Prahu v Republikové radě Zelených. Zároveň je vedoucí Kulturní a mediální OS. Působila též v předsednictvu Mladých zelených, o jejichž znovuzrození se v roce 2022 zasadila.

Byla členkou Výboru pro komunikaci a média Prahy 6 (2017 – 2018), nyní je členkou Komise životního prostředí (od 2018). Je jednou z iniciátorek Parku Jaroslava Meda, projektu realizovaného v rámci projektu Nápad pro šestku.

Celý život žije (stejně jako většina její rodiny) v Dejvicích, miluje psy, divadlo, lyžování a filtrovanou kávu. Je milovnicí brutalistní a funkcionalistické architektury, zajímá ji klimatická spravedlnost, dostupné bydlení a fungování ve veřejném prostoru.